Britse onafhankelijke boekhandels klimmen uit het dal

De Britse onafhankelijke boekhandels, die het de voorbije jaren zwaar te verduren kregen Ʃn in hoog tempo uit de winkelstraten leken te verdwijnen, hebben in 2007 een verrassende revival doorgemaakt, zo schrijft The Independent. De cijfers van de Booksellers Association (BA) tonen aan dat de daling in het aantal onafhankelijke boekhandels in 2007 is gestuit, na het rampjaar 2006 toen in Groot-Brittanniƫ vrijwel wekelijks een boekhandel over de kop ging. In 2007 openden 81 boekhandels de deuren, tegenover 72 die er de brui aan gaven.
De Booksellers Association stelt ook vast dat de Kerstperiode een sterke meerverkoop opleverde. Bovendien leert consumentenonderzoek dat de onafhankelijke boekenzaken een meerverkoop van 6 procent realiseerden sinds 2003, tegenover een daling van 3 procent in de ketenboekhandels. Volgens waarnemers wordt het drijven van een boekenzaak weer aantrekkelijker voor jonge ondernemers: "Het wordt gezien als een 'nobele' bezigheid" en bovendien zou de consument "een verlangen naar authenticiteit" hebben.
Toch is de toekomst onzeker. De concurrentie van de internetverkoop en de verkoop van bestsellers in supermarkten met fikse kortingen brengt veel boekhandels het water aan de lippen, zo schrijft de krant nog.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening