Peter Handke overweegt zijn pen aan de wilgen te hangen

De vermaarde Oostenrijkse schrijver Peter Handke (°1942) speculeert in het Duitse magazine Cicero luidop over het einde van zijn literaire carrière. "Was willst Du jetzt noch?", dat is de vraag die hij zich tegenwoordig met regelmaat stelt en na 40 jaar in dit "heerlijke beroep" denkt hij eraan "het slotakkoord" te brengen. "En dat heeft niets met koketterie vandoen. [...] Nu is alles aangenaam en krachtig omschreven zoals ik het in het leven wilde. [...] En dan vraag ik me af wat ik nog wil? Toch niet um Gottes willen ook nog een autobiografie op de wereld loslaten."
Handke bekent dat hij elke dag weer "Mulmigkeit und Bangigkeit" [vermolmdheid en angst] moet overwinnen vooraleer hij zich aan de schrijftafel zet. Maar als het dan toch lukt, komt er rust over hem en denkt hij dat hij op zijn plaats is. Al voelt hij zich "niet gedreven." Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Die morawische Nacht, naar zijn eigen zeggen zijn laatste grote epische onderneming. In de aantekeningen Selbstportrait aus unwillkürlichen Selbstgesprächen koestert Handke een stevige vrouwenfobie, waarover hij in het interview ook mijmert.
Handke, die momenteel in Parijs woont, stond de voorbije jaren vaak in het oog van de storm, onder meer door zijn pro-Servische houding in het Balkanconflict. Daarover zegt hij: "De toorn gaat voorbij, maar het vuur blijft. [..] En wanneer dat nodig zou blijken, zou ik nog hardere woorden gebruiken." . Handke kwam onlangs ook in het nieuws met de uitverkoop van zijn manuscripten aan Oostenrijkse én Duitse instellingen, misschien ook een signaal dat hij de balans opmaakt van zijn turbulente maar hoogst productieve schrijversloopbaan. [foto: Handke voor een door Nato-raketten vernietigde autofabriek in het Servische Kragujevac in 1999]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening