Prestigieuze Erasmusprijs voor Ian Buruma

De Nederlands-Britse journalist en schrijver Ian Buruma ontvangt de internationale Eramusprijs. De prijs, die dit jaar voor de vijftigste keer wordt uitgereikt en een waarde heeft van 150.000 euro, gaat naar Buruma omdat hij "een goed voorbeeld van een nieuwe kosmopoliet" is en "een scherp journalist, schrijver en commentator", zo meldt onder meer NRC-Handelsblad.
Buruma studeerde Chinees in Leiden en film aan de Nihon Universiteit in Tokio. Hij was vervolgens cultuurredacteur van The Far Eastern Economic Review en redacteur buitenland bij The Spectator. Talloos zijn de boeken van Buruma over Japan, China en Azië, zoals Buigzame emoties. Japanse ervaringen (1981), De spiegel van de zonnegodin (1984), Gods gruis: een reis door het moderne Azië (1989), maar ook Het loon van de schuld: herinneringen aan de oorlog in Duitsland en Japan (1994) en Anglomanie (2000).
Buruma is sinds 2003 Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College te New York. Voor het boek Murder in Amsterdam over de moord op Theo van Gogh ontving hij al de Los Angeles Times Book Prize for the Best Current Interest Book.
De Erasmusprijs, ooit ingesteld door de Nederlandse Prins Bernhard, gaat naar een persoon of instelling die "een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied." Buruma krijgt de prijs op 7 november 2008 in Rotterdam uitgereikt.
Het lijstje laureaten van de Erasmusprijs oogt indrukwekkend. Hij ging in het verleden al naar bijvoorbeeld Charlie Chaplin (1965), Henry Moore (1968), Claude Lévi-Strauss (1973), Václav Havel (1986), Bernard Haitink (1991), Jacques Delors (1997), Hans van Manen (2000) en Alan Davidson (2003). Zie ook dit interview met Buruma in NRC. [foto Eri Hotta]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening