Doris Lessing haalt uit naar 'promotie van jonge auteurs'

De 88-jarige Nobelprijswinnares Doris Lessing mag dan fysiek al minder behendig zijn, intellectueel blijft ze haar branie tentoonspreiden. In het eerste publieke optreden na haar nobelprijstoekenning, een interview met literaire journaliste Hermione Lee in de Londense Queen Elizabeth Hall, gaf ze scherpe kritiek op het jeunisme van de literatuurfestivals en de ‘schadelijke promotie van jonge auteurs’, zo bericht The Times. “Als je nu als knap meisje een boek schrijft dat ermee doorkan, dan kun je heel snel enorme sommen verdienen (…). Ik heb vrouwen ontmoet die me zeiden dat dat het slechtste was dat hen overkwam. Ze kunnen geen tweede boek schrijven omdat ze altijd aan de telefoon hangen of iets moeten doen op tv. Ik heb enorm met hen te doen. (…) En we weten allemaal dat schrijven pas kan als een man of vrouw alleen in een kamer zit, met de telefoon van de haak, met een kop thee en, in de goede oude tijd, een sigaret.” Het betoog van Lessing sluit enigszins aan bij haar Nobelprijslezing, waarover DPM eerder berichtte. Daarin hamerde de auteur op het belang van het goede boek en de ‘traditie’.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening