Literaire zelfmoordenaars en drinkebroers in top tienlijstjes gevat

The Times tracteerde ons dit weekend op een lichtjes luguber presentje en goot tien befaamde literaire zelfmoorden in een handzaam lijstje. Het is een voorproefje uit een boek van Gary Lachman, één van de oprichters van rockgroep Blondie, die in The Dedalus Book of Literary Suicides: Dead Letters (dat op 7 februari 2008 uitkomt) literaire zelfmoorden verzamelde. De aankondigingszin van het boek is ongewild grappig: "Writers have been killing themselves for centuries."
Op 1 prijkt de Griekse filosoof Empedokles die van zichzelf vond dat hij goddelijk was én om die onsterfelijkheid te consaceren in de krater van de Etna zou zijn gedoken. De krater zou één van zijn schoenen weer uitgespuwd hebben. Op 2 staat Thomas Chatterton die zichzelf arsenicum toediende. Verder figureren Heinrich von Kleist (dubbelzelfmoord met zijn gemalin Henriette Vogel met de kogel), Gérard de Nerval (hing zichzelf op), Jack London (overdosis morfine), Virginia Woolf (verdrinking), Ernest Hemingway (kogel), Sylvia Plath (vergaste zichzelf in het fornuis), Anne Sexton (uitlaatgassen van een auto) en Yukio Mishima (harakiri) in het overzicht.
Lijstjesverslaafden kunnen overigens ook terecht bij Alternative Reel, dat onlangs een top tien van Drunk American Writers maakte. En hier lopen we - niet geheel verwonderlijk - Ernest Hemingway en Jack London opnieuw tegen het lijf. [foto Gérard de Nerval, door Nadar]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening