Martin Amis toucheert 4.050 euro voor één uur lesgeven

De Britse schrijver Martin Amis, die vorig jaar door de Manchester University is aangezocht om er een leerstoel creative writing te bekleden, ontvangt er de flinke som van 3.000 pond per lesgegeven uur (zowat 4.050 euro), zo achterhaalde de Manchester Evening News. In het totaal ontvangt hij een salaris van 80.000 pond (bijna 108.000 euro) voor de totale lesopdracht die slechts 28 uur per jaar bedraagt. De krant achterhaalde de bedragen na consultatie van universiteitsdocumenten en statistieken volgens de Freedom of Informationwetgeving. Ze stelt dat een dergelijk uurloon overeenkomt met dat van een Premier League-voetballer.
De Manchester Evening News voegt eraan toe dat de universiteit er onlangs nochtans toe gedwongen werd om 750 banen op de tocht te zetten, waaronder die van lectoren, om zodoende een schuldenput van zowat 30 miljoen pond te dempen. Toch heeft de Manchester University vervolgens een hoop geld aangewend om een aantal topfiguren als residenten aan te trekken, om vooral haar ambitie om tegen 2015 een van de voornaamste universiteiten in de wereld te worden, kracht bij te zetten. Zo werden naast Amis onder andere ook de econoom Joseph Stiglitz en geneticus John Sulston onder de arm genomen.
De vakbonden en stafleden tekenden al protest aan tegen het hoge salaris van Amis. De meeste gastlectoren ontvangen een uurloon tussen de 20 en de 50 pond. Bovendien, zo beklemtoont de krant, moet Amis (die in februari van vorig jaar werd aangetrokken) voor de uren die hij lesgeeft aan de postgraduaatstudenten creative writing geen aantekeningen voorbereiden. Amis wenste geen commentaar te geven op de onthullingen. Sinds zijn benoeming is het aantal studenten voor de leergang creative writing wel met 50 procent de hoogte ingegaan. Zij betalen 3.000 pond voor de gehele cursus, inderdaad precies het bedrag dat Amis voor één uur doceren krijgt. Tijdens de sessies liet Amis zich trouwens geregeld verleiden tot boude uitspraken over onder meer het moslimterrorisme (zie eerdere DPM-berichten). De zaak heeft meteen ook commentaar uitgelokt in The Guardian.
Van Martin Amis verscheen zeer onlangs The Second Plane, een essaybundel met 'veertien reacties op 11 september. Het boek verschijnt in mei in een Nederlandse vertaling bij Contact.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening