Gouden Uil komt met 20-koppige longlist met vijf Vlamingen

Ook de jury van de Gouden Uil lanceerde heden zijn longlist waarin iets meer vaste waarden en minder experiment dan bij deze van de Libris Literatuurprijs. Ze bestaat uit een ruime selectie van twintig boeken, met ook hier shortlistcertitudes als A.F.Th. (Het schervengericht) en Jeroen Brouwers (Datumloze dagen). Ook Arnon Grunberg, altijd in de bovenste schuif van de Gouden Uiljury, is weer present met zijn brievenboek Omdat ik u begeer.
De lijst bevat voorts vijf Vlamingen: David van Reybrouck (Slagschaduw), Walter van den Broeck (De veilingmeester), Koen Peeters (Grote Europese Roman), Annelies Verbeke met haar verhalenbundel Groener gras, én toch wel merkwaardig: Chris de Stoop met Het complot van België. Koen Peeters is de enige Vlaming die op beide longlists voorkomt.
Voorts toch nog een paar grote Nederlandse namen als Herman Franke (Uit het niets), Connie Palmen (Lucifer), Adriaan van Dis (Leeftocht), Marjolijn Februari (De literaire kring), P.F. Thomése (Vladiwostok!) en Geerten Meijsing met Siciliaanse Vespers. Bij de Gouden Uillijst valt de aanwezigheid op van Sanneke van Hassel (Witte veder), Walter van den Berg (West) en Lucas Hüsgen (met Plooierijen van geschik). Onder de outsiders mogen Marc Reugebrink (Het grote uitstel) en Huub Beurskens met Kid worden gerangschikt. Afwezig zijn De avonturen van Henry II Fix van Atte Jongstra, net als Robert Anker en Arthur Japin. Wie de shortlist mag opsieren, weten we in de ochtend van 11 februari. De winnaar, die 25.000 euro mag opstrijken, wordt gelauwerd tijdens een rechtstreekse tv-uitzending op Canvas op 29 maart.
De jury van de Gouden Uil (zie ons eerder bericht) kende dit jaar een curieus perikel. Nele Hendrickx, aanvankelijk verbonden aan Klara en De Standaard, trad tijdens de juryperiode in dienst van uitgeverij De Geus en nam ontslag. De organisatie viste bij wijze van 'depannage' Annelies Beck op, drukbezet Terzake-anker en presentatrice van De Ochtend, die vorig jaar plaatsruimde voor Hendrickx. Zij hielp de longlist mee samenstellen en zal ook de shortlist mee beredderen. Met Ruth Joos als voorzitter, de presentatrice van het radioprogramma Mezzo, en Beck als jurylid is VRT sterk vertegenwoordigd in de beraadslagingen. Canvas is medesponsor van De Gouden Uil. De Geus is op de longlist vertegenwoordigd met Verbeke.
Zie ook berichten bij De Volkskrant en NRC-Handelsblad, ook over de Libris. [foto Herman Franke]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening