Longlist van Libris Literatuurprijs met vier Vlamingen

De longlist van de Libris Literatuurprijs, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs, is vandaag bekendgemaakt. Uit de 170 ingezonden titels uit het jaar 2007 koos de jury, met onder meer Marc Reynebeau, achttien titels. De lijst bevat vier boeken van Vlaamse auteurs: Anne Provoost (In de zon kijken), Koen Peeters (Grote Europese Roman), Kristien Hemmerechts (In het land van Dutroux) én Verder, de graphic novel van Marc Legendre. Voorts zijn een paar grote namen uiteraard present: Jeroen Brouwers met Datumloze dagen, A.F.Th. met Het schervengericht, Atte Jongstra met De avonturen van Henry II Fix en Marjolijn Februari met De literaire kring. De jury heeft verder een breed spectrum aan boeken geselecteerd met toch een paar verrassingen, zoals de collageroman Onderlangs van Paul Bogaers maar ook werk van D. Hooijer, Lucas Hüsgen, Louise O. Fresco en Anne-Gine Goemans. De volledige lijst ziet er als volgt uit:
A.F.Th. - Het schervengericht, Querido
Paul Bogaers - Onderlangs, IJzer
Jeroen Brouwers - Datumloze dagen, Atlas
Peter Delpeut - Het vergeten seizoen, Augustus
Stephan Enter - Spel, Van Oorschot
Marjolijn Februari - De literaire kring, Prometheus
Louise O. Fresco - De utopisten, Prometheus
Wouter Godijn - De dood van een auteur die een beetje op Wouter Godijn lijkt, Contact
Anne-Gine Goemans - Ziekzoekers, De Geus
Kristien Hemmerechts - In het land van Dutroux, Atlas
D. Hooijer - Sleur is een roofdier, Van Oorschot
Lucas Hüsgen - Plooierijen van geschik, Querido
Atte Jongstra - De avonturen van Henry II Fix, De Arbeiderspers
Marc Legendre - Verder, Atlas
Piet Meeuse - Het lied van de ezelin, De Bezige Bij
Koen Peeters - Grote Europese Roman, Meulenhoff/Manteau
Sybren Polet - Bedenktijd, Wereldbibliotheek
Anne Provoost - In de zon kijken, Querido
De zes shortlistnominaties worden op 25 maart vrijgegeven. De winnaar wordt op 6 mei bekroond in het Amstel Hotel in Amsterdam. De laureaat van de Libris Literatuurprijs, ontvangt 50.000 euro. Vorig jaar won Arnon Grunberg de prijs met Tirza. [foto Koen Peeters]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening