Boeken van Milan Kundera geweerd van grootste Arabische boekenbeurs in Caïro

Vier vertalingen van romans van onder meer de Frans-Tsjechische auteur Milan Kundera en boeken van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri zijn verbannen van de Cairo International Book Fair, de belangrijkste boekenbeurs van de Arabische wereld. De boeken werden in beslag genomen aan de Egyptische grens. Ook een boekje van Che Guevara onderging hetzelfde lot, zo meldt AFP/TV5.
De stands op de boekenbeurs van Caïro zijn overwegend gevuld met islamitische boeken, waarvan sommige erg radicaal. Diverse boeken van Westerse auteurs en gelaïciseerde Arabische auteurs worden geweerd. "De Egyptische autoriteiten hebben geen redenen opgegeven voor de verwijdering van de boeken. We zijn niet geconsulteerd of ingelicht over deze maatregel én de boeken zijn ons niet terugbezorgd", aldus Randa Idriss, de directrice van de Libanese uitgever Dar al-Adab.
Het gaat om vier Arabische vertalingen van Kundera's boeken waaronder De ondraaglijke lichtheid van het bestaan en Het boek van de lach en de vergetelheid.
Ook boeken van Mohamed Choukri, Ibrahim Badi, Elias Khoury, Issam Mahfouz en de Franse auteur Hubert Prolongeau, waarin onder meer taboes inzake de Arabische samenleving worden aangeroerd, zijn van de beurs verwijderd. Vorig jaar deden zich tijdens de beurs gelijkaardige problemen voor met romans van Milan Kundera. [foto Milan Kundera]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening