Vroegere postvrouw rijft prestigieuze Britse literaire prijs binnen

De literaire triomftocht van debutante Catherine O'Flynn, een voormalige postvrouw, gaat onverminderd door. Gisteravond werd haar debuut What Was Lost in Groot-Brittannië bekroond met de Costa Book Award voor het beste debuut, schrijft The Guardian. Dat haar boek op de shortlist prijkte van de prestigieuze literaire prijs (ook bekend als de vroegere Whitbread Awards) mocht al een half wonder heten. Haar boek was aanvankelijk door 14 literaire agenten en uitgevers geweigerd, volgens sommige bronnen kreeg ze zelfs twintig keer nul op het rekest. Eerder figureerde haar roman tot ieders verrassing ook al op de longlist van de Booker en Orange Broadband Prize for Fiction én op de shortlist van de Guardian First Book Award.
Het boek What Was Lost van O'Flynn verscheen uiteindelijk bij een kleine onafhankelijke uitgeverij, Tindal Street Press. O'Flynn, die ook werkte als leraar, ambtenaar en mystery shopper, begon te schrijven tijdens lange werktijden in een shoppingcentrum. De plot draait rond een veiligheidsagent met een slaapstoornis die een zaak van kinderverdwijning probeert op te lossen nadat hij een spoor ontdekt op een camera. Het genomineerde boek "pulls the rug from under your feet from the very first page", aldus de jury, die ook sprak van "a formidable novel blending humour and pathos in a cleverly constructed and absorbing mystery." Volgens O'Flynn zette de algehele bizarre atmosfeer van het shoppingcentrum haar aan tot schrijven.
O'Flynn ziet haar bekroning zeker ook als een steun in de rug van al die aspirant-schrijvers die met uitgeversafwijzingen te maken krijgen. "Ik hoop dat dit mensen hoop geeft. Het is niet eenvoudig om gepubliceerd te raken, zeker als je behept bent met een brandende ambitie. Ik had die niet, ik was beschermd door mijn natuurlijk pessimisme." Toch bevindt O'Flynn zich nu in het gezelschap van een rij illustere schrijvers die ook een batterij afwijzingen moesten incasseren vooraleer ze een uitgever vonden, bedenkt The Times. Denk maar aan H. G. Wells, William Golding, Graham Greene en J. K. Rowling. En Jack London raakte zelfs pas na 600 afwijzingen zijn eerste verhaal kwijt.
De Costa Awards bekroonden gisteren boeken in vijf categorieën (goed voor telkens 5.000 pond) die nu meedingen naar de algemene Costa Book Award of the Year, een onderscheiding die vorig jaar ging naar debutante Stef Penney voor The Tenderness of Wolves. De laureaat is bekend op 22 januari 2007 en ontvangt 50.000 pond.
Historicus Simon Sebag Montefiore werd bekroond in de categorie biografie voor zijn bijzonder diepgaande biografie Young Stalin, die ook een verfilming krijgt. Schrijfster A.L. Kennedy won in de categorie romans met Day, Ann Kelley in de categorie kinderboeken met The Bower Bird en Jean Sprackland liep met de pluimen weg voor haar poëziebundel Tilt. Zie ook uitgebreide berichtgeving bij BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening