D'haen en Nolens genomineerd voor VSB Poëzieprijs

Het blijft dezer dagen longlists en shortlist regenen in literair prijzenland. Op de vooravond van Gedichtendag zijn ook de nominaties voor de VSB Poëzieprijs, die met zijn 25.000 euro doorgaat als de vetst gehonoreerde poëzieprijs van de Lage Landen, in Amsterdam bekendgemaakt. Genomineerd zijn onder meer twee Vlaamse dichters: Christine D'haen met Innisfree en Leonard Nolens met Bres. Volgens de jury is Innisfree "een meeslepende verdediging van de dichtkunst die in herinnnering brengt en tegelijkertijd demonstreert wat poëzie vermag. Zelden was een bundel vol klassieke poëzie zo urgent en hedendaags." Bres van Leonard Nolens wordt als volgt geprezen: "Soms is poëzie in staat de werkelijkheid te overstijgen. Het is geen bescheiden inzet, een panorama bieden van onze wereld en tijdgeest. De dichter die dit doet, moet zeker zijn van zijn taal".
De drie andere genomineerden zijn Jan Baeke met Groter dan de feiten, Jacques Hamelink met De Dame van de Tapisserie en Anne Vegter met Spamfighter. Haar bundel wordt door de jury, die de ronkende volzinnen niet schuwt, alvast geëerd vanwege "een superieure nevenschikking van het alledaagse en het sublieme in de vorm van het gedicht als performance." Zeer opmerkelijk is dat vier van de vijf bundels zijn uitgegeven bij Querido. De jury bestaat uit Dirk van Bastelaere, Odile Heynders, Gaston Franssen, Fouad Laroui en Janita Monna.
Op 11 april kennen we de laureaat van de prijs. Die wordt gelauwerd in de Rode Hoed te Amsterdam. [foto Leonard Nolens]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening