Maurice Maeterlinck en de symbolistische bevruchting

Het oeuvre van de Franstalige Belgische schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur 1911 Maurice Maeterlinck (1862-1949) dient in het Musée provincial Félicien Rops te Namen als inspiratiebron voor een tentoonstelling rond het symbolisme. Le musée imaginaire de Maurice Maeterlinck. Image et écriture dans le symbolisme toont hoe zijn werk en filosofische ideeën het symbolisme bevruchtten. Maeterlinck verwierf al in 1889 faam met zijn dichtbundel Serres chaudes én vierde vanaf 1892 triomfen met het toneelstuk Pelléas et Mélisande. Later schreef hij ook tal van zwaarwichtige vertogen over insecten. Hij was spoedig omringd door de grootste kunstenaars van zijn tijd zoals Stéphane Mallarmé, Emile Verhaeren, Odilon Redon, Fernand Khnopff en Claude Debussy.
In de tijdelijke tentoonstelling in het Ropsmuseum zien we hoe tal van kunstenaars Maeterlincks werk illustreerden of er zich door lieten beïnvloeden, zoals Oostendenaar Léon Spilliaert die in 1918 nog litho's naar Serres Chaudes maakte. Voorts is er werk te zien van Fernand Khnopff, Auguste Donnay, Charles Doudelet, William Degouve de Nuncques, George Minne en Odilon Redon met zowel tekeningen en schilderwerken. Er vallen ook tal van geïllustreerde boeken, sculpturen, foto's en archiefdocumenten te bekijken. Merkwaardig genoeg hebben Maeterlinck en Félicien Rops nooit samengewerkt, hoewel Maeterlinck hem wel eens zijn bundels toestuurde.
De tentoonstelling opende vorige week en is nog te zien tot 13 april 2008 in Namen. De catalogus kost 30 euro. [foto Maeterlinck op latere leeftijd, met Renée Dahon]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening