Antwerpse provincie blaast Fenomenale Feminatheekexpo af

Een voor deze zomer voorziene tentoonstelling van de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon in het Antwerpse Fotomuseum is geannuleerd door de bevoegde gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V). Als reden geeft Helsen op dat "het artistieke gehalte van Boons Fenomenale Feminatheek ondermaats" is. Hij beweert ook dat Boons collectie met blote dames "soms in een richting gaat die de wenkbrauwen doet fronsen." Het nieuws werd gesignaleerd op Knack.be en is vandaag voorpaginanieuws bij De Morgen. Binnenkort zal wel een selectie uit de Fenomenale Feminatheek te zien zijn op het literaire evenement Zogezegd in de Gentse Vooruit.
De tentoonstelling van de integrale Fenomenale Feminatheek zou normaliter vanaf 20 juni van start gaan. In september 2007 leek alles nog in kannen en kruiken, aldus uitgever Harold Polis van Meulenhoff/Manteau, die een paar jaar geleden een selectie in boekvorm uitgaf van de Feminatheek. Nog eind september 2007 kreeg hij een bevestiging van Fotomuseumdirecteur Christoph Ruys. "Ik wist niet dat anno 2008 politieke angst zo zwaar kon wegen op het beleid van een artistieke instelling". De Fenomenale Feminatheek omvat 22.400 foto's van en over vrouwen in diverse staten van ontkleding, met rubrieken zoals 'het kindvrouwtje', 'het ondergoed', 'het wapen van de minnaar' en 'Brigitte Bardot'.
Gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V), die - gezien het Fotomuseum onder de provincie ressorteert - bevoegd is voor de instelling, is het niet helemaal eens met de term 'annulatie': "Oei, ik wist niet dat de tentoonstelling al was aangekondigd. Het is natuurlijk jammer dat dit gebeurt voor de bevoegde overheid haar goedkeuring heeft gegeven aan de programma's van de provinciale musea. Maar het klopt dat ik deze expositie niet opportuun vond. Waarom? Omdat het artistieke gehalte van de collectie te laag is. Ik weet niet of u alle foto's al gezien hebt, vaak zijn het maar wat krantenknipsels of zo. Ik heb thuis nog een verzameling plaatjes van sjotters en wielrenners en die toon ik ook niet in het fotomuseum. Ik betwist niet dat de Feminatheek als document en achtergrondmateriaal bij de schrijver Boon zijn waarde heeft, maar het zou dan logischer zijn om dit in een literair museum te tonen.", zegt hij in Knack.
Helsen voegt eraan toe dat de beslissing om de tentoonstelling te schrappen in overleg met directeur Christoph Ruys is genomen. "Ik had zelfs groen licht gegeven op voorwaarde dat ik betrokken zou worden bij de opbouw van de expositie. Want u weet ook dat Boon soms in een bepaalde richting ging die vandaag wenkbrauwen zou doen fronsen." Ruys heeft dan zelf beslist om de expo te annuleren, uit vrees voor mogelijke troebelen. Hij berichtte aan Knack per e-mail dat "gezien het vaak pornografisch karakter van deze collectie, aan de intentionele doelstelling om alle 22 400 beelden te tonen, niet kon worden voldaan. Vandaar dus de annulatie." In de Gazet van Antwerpen voegt Ruys eraan toe: "Ik begrijp dat sommige prentjes gevoelig liggen, maar een beperkte selectie geeft een ander soort expositie en hoefde voor mij niet. We zullen de tentoonstelling daarom vervangen door een overzicht van de Franse modefotograaf Guy Bourdin.” Uitgever Harold Polis reageert daar nog heftiger op de annulatie: "Als ik niet oppas, wordt van mij gezegd dat ik vuiligheid uitgeef!”
Een gevolg van de afgelasting is dat de plaatjes in exclusiviteit zullen te zien zijn op Zogezegd, het openingsfeest van de Literaire Lente in de Gentse Vooruit. Daar heeft curator Anne Provoost een selectie gepland: "We zouden de avant-première krijgen, maar nu hebben we de exclusiviteit. Met Zogezegd wil ik veertig jaar na ‘68 op zoek gaan naar wat er is overgebleven van de grote thema’s van toen: de utopie, de verbeelding, het geloof in de toekomst en de seksuele vrijheid." Volgens Jo Boon, de zoon van Louis Paul Boon, is het niet de eerste keer dat er heisa ontstaat rond de Fenomenale Feminatheek. In de Gazet van Antwerpen zeggen Anne Provoost en Harold Polis in koor dat “het niet meer van deze tijd is dat de politiek de artistieke lijn van een museum kan bepalen”. Beluister ook de reactie van Ludo Helsen in het VRT-programma De Ochtend en bekijk bij De Morgen een uitgebreide pdf van de boekuitgave van de Feminatheek.
Zie bijvoorbeeld hier ook meer info over de boekuitgave van de Fenomenale Feminatheek. En je kunt her en der zelfs een paar retrokaartjes aanschaffen uit de Feminatheek. [afbeeldingen uit Fenomenale Feminatheek + pagina uit de boekuitgave + foto LP Boon]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening