Doris Lessing ontvangt Nobelpenning in Londen

De Britse schrijfster Doris Lessing heeft gisteren officieel haar Nobelprijs Literatuur 2007 overhandigd gekregen in Londen. Vanwege rugklachten kon de 88-jarige Lessing in december niet naar Zweden reizen om haar onderscheiding ter plekke in ontvangst te nemen. Nu werd de fragiele Lessing gelauwerd tijdens een druk bijgewoonde plechtigheid in de Wallace Collection in Londen, zo meldt The Guardian. "Thank you does not seem enough when you've won the best of them all. It is astonishing and amazing", zo zei ze bij die gelegenheid. En ze vroeg zich nu af wat ze nog meer kon bereiken. Wat later grapte ze: "Ik kan nog een tikje op mijn hoofd krijgen van de paus." De eeuwig nuchtere Lessing vertelde ook dat ze haar vaders stem kon horen zeggen: "You're getting above yourself my girl and I don't like it."
Lessing kreeg het Nobelinsigne van de Zweedse ambassadeur Staffan Carlsson. In haar Nobellezing - die al eerder was vrijgegeven - had Lessing gehamerd op het contrast tussen Afrika, waar mensen hongeren naar boeken, en de manier waarop het Westen "verleid wordt door het Internet." Lessings uitgever gaat op verzoek van Lessing trouwens 10.000 fictie- en nonfictieboeken schenken aan Zimbabwe.
Tijdens de plechtigheid lazen twee acteurs fragmenten voor uit Lessings nieuwe roman, waarin de personages Alfred en Emily speculeren over het lot van hun ouders wanneer er geen Eerste Wereldoorlog zou geweest zijn. Het boek verschijnt in mei. Lessing was in november de 11de vrouw die de Nobelprijs Literatuur kreeg en meteen ook de oudste laureate. [Doris Lessing in 1984, foto Marianne Majerus]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening