Gedichtendag, een collectief poëtisch orgasme

Slechts indien u op een andere literaire planeet vertoeft, kan het u ontgaan zijn dat de poëzie vandaag zijn jaarlijks collectief orgasme beleeft tijdens Gedichtendag, met een pletwals aan activiteiten in Vlaanderen en Nederland. We verwijzen u graag door naar gespecialiseerde poëziesites als De Contrabas, In Letterland, Parlandoooh, het Poëziecentrum, Meander, Epibreren en natuurlijk de Gedichtendagsite zelf. Toch een paar signalementen:
- NRC Next houdt vandaag een guerillaprijsvraag en roept op om een gedicht te schrijven van precies 160 tekens.
- Radio Donna en Hugo Claus maakten vandaag een 'interactief filegedicht', bij het programma Mezzo werd gelaboreerd aan een estafettegedicht. Zie ook het VRT-nieuws.
- In het Europees Parlement werd een Europese grondwet in verzen op de rails gezet door Geert van Istendael, als lid van het Brusselse dichterscollectief. Zie ook hier.
- Jozef Deleu presenteert samen met uitgeverij P een poëziebloemlezing over het huis: Het huis herinnert zich mij, in de Schouwburg van Leuven, vanavond om 20 uur, met Leonard Nolens en Hester Knibbe.
- Joke van Leeuwen, verse stadsdichteres van Antwerpen, presenteert haar eerste stadsgedicht 'Hoe is 't?'. Het wordt geprojecteerd op een muur op de hoek van Kipdorp en de Sint-Jacobsmarkt.
- Het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poëziecentrum hebben in coproductie een nieuwe essayreeks georganiseerd. Paul Bogaert mag met het behoorlijk hermetische Verwondingen, waarin eigenlijk vooral de lof van Dirk van Bastelaere wordt gezongen, de spits afbijten. De Defence of Poetryreeks is "een oproep tot meer reflectie en verdieping in de poëzie. Gedichtendag brengt jaarlijks duizenden mensen op de been. Daar tegenover is er de schrijnende werkelijkheid dat individuele dichtbundels nauwelijks worden gelezen, laat staan verkocht. In die zin wil de essayreeks mensen die al deels gewonnen zijn voor de poëzie, aanzetten om daadwerkelijk ook dichtbundels te kopen en te lezen", aldus het persbericht. In Verwondingen stelt Bogaert de these dat de choreografie van het winnende nummer van het Eurovisiesongfestival 2007 gebaseerd is op een essay van de dichter Van Bastelaere.
- Hubert van Herreweghen kreeg heden de al eerder aangekondigde prijs voor Letterkunde van de Vlaamse provincies.
- tenslotte: op 10 februari is er het programma Vleugels voor de wandelaar waarin Wilfried van den Brande in het gezelschap van Benno Barnard "op zoek gaat naar de muziek die schuilgaat achter de dichter W.H. Auden en zo uitkomt bij de songs van Cole Porter." In de Arenbergschouwburg te Antwerpen, zie http://www.walpurgis.be/ [foto Joke van Leeuwen]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening