Juryleden van Prix Goncourt stellen zichzelf in vraag

De jury van de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs, gaat zich eerstdaags buigen over een aantal hervormingen, waardoor ze beter moet functioneren, zo meldt Le Figaro. De krant had een gesprek met Académie Goncourt-voorzitster Edmonde Charles-Roux, die zegt dat de hervorming ook inspeelt op het steeds groeiende aantal boeken dat de tien juryleden (waaronder Michel Tournier, Bernard Pivot en Jorge Semprun) begin september moeten verstouwen. "Il faut mettre l'académie Goncourt en situation de faire son travail, de lire le plus possible et, surtout, le mieux possible", aldus Charles-Roux. Ook het feit dat de laureaat van dit jaar, Gilles Leroy voor zijn roman Alabama Song, slechts met 4 van de 10 stemmen het pleit won na liefst 14 stemrondes versnelde de noodzaak van duidelijker spelregels. Iets wat evident lijkt, maar kennelijk bij de Académie Goncourt nog niet: vanaf nu moeten juryleden wel degelijk aanwezig zijn om geldig te stemmen. Dit jaar werden de stemmen van de afwezige juryleden François Nourissier, Françoise Mallet-Joris en Michel Tournier (die slechts één van de Goncourtvergaderingen bijwoonde) nog wel meegerekend. Charles-Roux: "Het debatteren over de boeken is belangrijk en kan een stem doen omslaan, vandaar dat het absoluut essentieel is om aanwezig te zijn tijdens de zittingen. Ik herinner me het briljante pleidooi van Jorge Semprun ten gunste van Jonathan Littell Les bienveillantes, waardoor een jurylid compleet anders ging stemmen." En ze voegt eraan toe: "Het tijdperk waarin een jurylid als wijlen Jean Giono telefoneerde naar het bureau van Gaston Gallimard om zijn stem mee te delen, is voorgoed voorbij." Verder zal een grotere openheid over de jurydebatten worden betracht.
Jorge Semprun pleitte er eerder ook voor dat elk jurylid van boven de tachtig jaar - met uitzondering van de voorzitster - zijn ontslag zou geven, aldus een bericht uit Le Monde. De Goncourtjury is immers notoir eerbiedwaardig grijs. Slechts drie juryleden zouden na deze ras le bol mogen aanblijven: Françoise Chandernagor, Didier Decoin en Bernard Pivot. De juryvoorzitster is er in elk geval voorstander van dat de juryleden niet langer door coöptatie voor het leven worden benoemd, maar dat ze dat voor maximaal...15 jaar blijven zetelen of dat er inderdaad een leeftijdslimiet in het reglement wordt opgenomen.
En tenslotte zou de winnaar nog slechts gekozen worden uit de geselecteerde (of genomineerde) boeken én kunnen er - zoals wel gebeurde - niet plots op het laatst niet-genomineerde boeken aan het lijstje worden toegevoegd. Volgens de merkwaardige commentaar van Charles-Roux wil de jury daarmee vooral het werk van de Franse boekhandelaren niet in de wielen rijden: die zetten de genomineerde boeken immers weken voor de uitreiking in de schijnwerpers en als er dus plots eentje bij komt, stuurt dat hun werk te veel in de war...[foto boven: laureaat 2007 van de Prix Goncourt Gilles Leroy, kort na de uitreiking]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening