Tom Wolfe verhuist met volgende roman naar nieuwe uitgever

De 77-jarige Amerikaanse auteur Tom Wolfe, een van de founding fathers én verbreiders van de new journalismstijl, verlaat na 42 jaar zijn vaste uitgever Farrar, Straus & Giroux (FSG), waar sinds 1965 al zijn dertien boeken het licht zagen. Zijn nieuwe roman Back to Blood komt in 2009 te verschijnen bij concurrent Little, Brown. Volgens Farrar, Straus & Giroux is de breuk een gevolg van de hoge financiële verzuchtingen van Wolfe. Jonathan Galassi zegt in The New York Observer dat "er geen overeenkomst kon worden gevonden over de prijs van het project. That was the only thing." Wolfes literaire agente Lynn Nesbit trok het boek terug omdat FSG niet bereid was het grote voorschot te betalen en bracht het onder bij Little, Brown. Daar wordt zijn uitgeefster een oude bekende van Wolfe: Pat Strachan werkte gedurende de jaren zeventig en tachtig als redacteur bij Farrar, Straus & Giroux samen met Wolfe, onder meer aan zijn bejubelde The Bonfire of Vanities.
De nieuwe roman van Wolfe zal zich naar verluidt afspelen in Miami en cirkelt rond thema's als "klasse, familie, rijkdom, ras, criminaliteit, seks, corruptie en ambitie." Met onder meer een Cubaanse verpleegster, een uit Frankrijk afkomstige seksdokter, een redacteur, een Cubaanse politie-officier en een vrouw met Haïtiaanse roots is Wolfe van plan om van Back to Blood een smeltkroes te maken.
"Mijn originele onderwerp was immigratie, niet vanuit een politiek oogpunt maar net uit nieuwsgierigheid naar het leven van recente immigranten en wat ze precies voelen wanneer ze geconfronteerd worden met de Amerikaanse cultuur", zegt hij in een interview met diezelfde The New York Observer. In hetzelfde gesprek doet Wolfe niet vilein over de breuk met FSG en de overstap naar Little, Brown: "It was all very friendly", beweert hij. Hij zegt dat hij zich niet realiseerde dat zijn overstap "als een big deal" zou worden beschouwd.
Het laatste boek van Wolfe, I Am Charlotte Simmons, dateert uit 2004 maar gooide geen al te hoge ogen bij kritiek en publiek. Dandy Wolfe - die de laatste jaren conservatieve opvattingen wordt verweten - verwierf vooral bekendheid met boeken als The Bonfire of the Vanities, A Man in Full en The Right Stuff. [Michael Chabon, Jonathan Franzen, Tom Wolfe in onafscheidelijk witte pak én Gore Vidal duiken op in een aflevering van The Simpsons]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening