Philip Larkin grootste naoorlogse Britse schrijver, aldus 'The Times'

De Britse krant The Times lanceert bij het begin van 2008 zijn top vijftig van de volgens haar grootste Britse naoorlogse schrijvers. De dichter Philip Larkin (1922-1985) prijkt enigszins onverwacht op nummer één. Hij is volgens The Times 'the quiet modern genius of English letters.' De lijst is nog niet onwankelbaar, want lezers kunnen vervolgens in discussie treden over de Times-keuze.
De krant bepaalde zijn volgorde onder meer op basis van argumenten als "sheer quality of writing, longevity, lasting impact and, naturally, commercial success" maar geeft voorts niet zoveel uitleg over de totstandkoming van de selectie. De redactie bekent wel dat er veel water door de Thames vloeide voor alle namen op hun plaats vielen. Larkin gaat in de lijst George Orwell vooraf. De top tien wordt gecompleteerd door William Golding, Ted Hughes, Doris Lessing, J.R.R. Tolkien, V.S. Naipaul, Muriel Spark, Kingsley Amis en Angela Carter. Rushdie staat op 12, Martin Amis op 19, Ian McEwan pas op 35 en Kureishi op 37, George Mackay Brown op 39 en Julian Barnes bungelt op een 44ste plaats. Elke auteur uit de top vijftig krijgt van de krant een profiel.
De lijst bestaat uit 36 mannen, 14 vrouwen, 5 dichters, 24 overleden en 36 levende schrijvers, 10 Booker Prizewinnaars en 4 Nobelprijslaureaten: Lessing, Naipaul, Walcott en Golding (zie het overzicht).
Werden onder meer niet op de lijst geplaatst: Peter Ackroyd, William Boyd, Malcolm Bradbury, John Braine, Jonathan Coe, Sebastian Faulks, Alan Hollinghurst, Nick Hornby, David Lodge, Ian Rankin, Zadie Smith, Graham Swift, Fay Weldon, Raymond Williams, Angus Wilson, Jeanette Winterson. Debat verzekerd, zie ook hier voor de eerste reacties. [Philip Larkin geportretteerd door David Levine voor The New York Times]
Extra: een korte documentaire van Sky News waarin je Philip Larkin gedichten kunt horen voorlezen, geluidsopnames die stammen uit 1980.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening