Tim Krabbé krijgt Parkerpen als winnaar van Max Pam Award

De Nederlandse literaire criticus en columnist Max Pam reikt sinds enige jaren zijn eigenste Max Pam Award uit voor het beste Nederlandstalige, literaire boek van het afgelopen jaar. Voor 2007 gaat de prijs van de eenmansjury naar Tim Krabbé voor zijn vrijwel unaniem bejubelde korte roman Marte Jacobs. Krabbé ontvangt van Pam een Parker 51, meer bepaald de Parker Duofold Platinum Trim International Fountain Pen - Medium Nib, volgens Pam "de Bentley onder de vulpennen, uitgevoerd in art-decostijl met een 18 karaats gouden penpunt, bekleed met een laagje platina." In zijn hoogstpersoonlijk verslag over de eliminatie van de kandidaten voor de prijs, verwerkt Pam - die elke week een literaire kritiek schrijft in HP/De Tijd - traditiegetrouw een aantal sneren: omdat zijn jury slechts uit één persoon bestaat, is de kans "klein dat men een jurymandarijn als Rob Schouten in de jury van de Max Pam Award tegenkomt." En: "Winnaars hoeven zich niet te onderwerpen aan het televisieritueel van nominaties en de daarbij behorende vernederingen. Zij hoeven ook niet te luisteren naar juryrapporten, waarvan het glazuur van je tanden springt."
Pam verstouwde dit jaar ongeveer 120 Nederlandstalige romans, waarvan een groot aantal "halverwege, of nog eerder, werd weggelegd", zo bekent hij. Volgens Pam was het jaar 2007 "literair gezien iets beter dan 2006, maar de jury miste een nieuwe Hermans, Reve of Wolkers." Uiteindelijk hield Pam 12 boeken over: tien romans, één verhalenbundel en één essaybundel. Na een afvallingsrace spande het tussen drie boeken (al was Pam ook te spreken over Thoméses Vladiwostok! en Van Dis' De Wandelaar): Atte Jongstra, De avonturen van Henry II Fix, Jeroen Brouwers' Datumloze dagen én Tim Krabbé's Marte Jacobs. Krabbé won het pleit: "Een prachtige roman van een schrijver die al jaren lang een teruggetrokken bestaan leidt en die met veel van zijn voormalige kompanen is gebrouillleerd. Tussen Krabbé en de Nederlandse literatuur botert het niet erg. Mooie boeken die regelmatig verfilmd worden, maar nooit een literaire prijs. Vandaar de Max Pam Award 2007."
Tot de eerdere winnaars van de pen & Pam Award behoren Leon de Winter voor God’s gym, P.F. Thomése voor Schaduwkind, Henk Romijn Meijer met Alle verhalen tot nu toe en Harry G.M. Prick met Een andere Boudewijn Büch. Vorig jaar werd Christiaan Weijts met Art 285b tot laureaat uitgeroepen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening