Nominaties Vlaamse Cultuurprijzen 2007 onthuld

Naar jaarlijkse gewoonte zijn de genomineerden van de CultuurPrijzen Vlaanderen 2007 bekendgemaakt. De Vlaamse Gemeenschap betuigt hiermee haar waardering voor "organisaties of personen die het voorbije jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd tot het cultuurleven in Vlaanderen." Het gaat om elf categorieën in evenveel cultuurdisciplines, met telkens drie genomineerden. Inzake literatuur en aanverwante onthouden we alvast de nominaties voor de poëzieprijs voor Paul Bogaert, Charles Ducal en Peter Holvoet-Hanssen. Voor het onderdeel jeugdliteratuur zijn André Sollie, Carll Cneut en Pieter Gaudesaboos genomineerd. Opmerkelijk is ook de nominatie voor Sylvia Van Peteghem, hoofdbibliothecaresse van de Gentse Universiteitsbibliotheek, in de categorie "cultureel erfgoed'. Volgens de jury "transformeerde ze de Gentse universiteitsbibliotheek van een stoffige bewaarinstelling naar een digitaal kenniscentrum. Bovendien betrekt ze op een creatieve manier het brede publiek bij de bibliotheekcollectie en de Boekentoren waarin die wordt bewaard." Van Peteghem ging in zee met Google om de UGent-collectie internationaal digitaal consulteerbaar te maken. Ze spande zich ook in voor de restauratie van de Boekentoren, het monument van architect Henry van de Velde, die in 2010 start.
Op 4 februari worden de uiteindelijke laureaten bekendgemaakt in deSingel in Antwerpen en digitaal via Canvas. De laureaten van de CultuurPrijzen krijgen 12.500 euro en een door Johan Tahon ontworpen beeldje. Er is ook nog een prijs voor de Algemene Culturele Verdienste, zonder nominaties, goed voor 20.000 euro. [foto Peter Holvoet-Hanssen]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-01-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening