Ilja Leonard Pfeijffer zoekt en krijgt aandacht met naakte pose

De Nederlandse dichter, romancier en essayist Ilja Leonard Pfeijffer heeft naakt geposeerd voor het omslag van zijn zojuist verschenen gedichtenverzamelbundel De man van vele manieren. Verzamelde gedichten 1998-2008.
"Het is misschien niet flatteus, maar het is wel een mooie foto", vertelde Pfeijffer in een reactie aan NRC Boeken, waar de foto ook te bekijken valt. De blote beeltenis van Pfeijffer, zonder bril bovendien, wordt er als volgt omschreven: "als een vastgelopen mensenhaai op het naaktstrand toont dichter Ilja Leonard Pfeijffer zijn blootgevreeën pasjabuik, knuffelberig massaal en witter blank dan romig gesmeerd op toastje." Pfeijffer, die een van de tien genomineerden is voor de functie van Dichter des Vaderlands, zegt dat het beeld in het verlengde ligt van het voorwoord van zijn verzameld werk. "Daarin toont hij zich miskend omdat de lezers hem steeds loven om zijn virtuositeit, maar nooit omdat zijn werk zo ‘hulpeloos en oprecht’ is: „Al tien jaar sta ik naakt voor u en ik vraag u: heb mij lief. U denkt dat het een grap is en bewondert mij. Moet ik dan soms naakt op de achterflap van mijn eigen boek gaan staan? Aangespoeld?” En voorts: "Net als de titel is de foto ook een verwijzing naar Odysseus, die naakt aanspoelt bij de Faiaken. Ook hij is een virtuoze redenaar die daarmee steeds zijn hachje moet redden." Hij voegt er oprecht aan toe: "Verder is het mooi meegenomen dat de foto de aandacht trekt."
In de Nederlandse literatuur zijn al eerder schrijvers op achterflappen uit de kleren gegaan. Jan Wolkers is een bekend voorbeeld (Groeten uit Rottumerplaat), maar bijvoorbeeld ook Adriaan Morriën (samen met zijn dochters Alissa en Adriënne) en Jan Emiel Daele (en zijn vrouw Digna) deden het Pfeijffer voor. Ook de jonge Monika van Paemel staat op de omslag van haar boek De Confrontatie versluierd naakt terwijl ze een boek leest. Theodor Holman prijkt op de kaft van een van zijn verhalenbundels, terwijl hij naakt in de spiegel kijkt. Bekend zijn Heleen van Royen Playboy-poses, Kristien Hemmerechts poseerde in 2000 dan weer frontaal naakt voor een porno-erotisch nummer van het Nieuw Wereld Tijdschrift. Onlangs voegde debutant Lernert Engelberts een bladwijzer toe aan zijn eerste roman Echte slechte mensen, waarop hij languit naakt prijkt. In het buitenland zijn er meer voorbeelden te rapen, waaronder Walt Whitman, Allen Ginsberg, Gavin ‘The Naked Poet’ Dillard. Er zijn overigens ook wel auteurs die graag in ontklede vorm schrijven, bijvoorbeeld A. Moonen, zie hier voor een internationale voorzet.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening