Prix Goncourt voor Afghaans-Franse Atiq Rahimi

De Prix Goncourt, Frankrijks belangrijkste literatuurprijs, gaat dit jaar naar de 46-jarige Frans-Afghaanse auteur Atiq Rahimi voor zijn poëtische maar sober geschreven roman Syngué Sabour (Pierre de patience) over een Afghaanse vrouw die waakt bij haar in een coma verzeilde man. Tijdens die periode recapituleert ze haar leven en haar beproevingen. De beslissing viel na het traditionele diner van de tienkoppige jury bij Drouant in Parijs. Rahimi haalde het na amper twee stemrondes met een overtuigende meerderheid van zeven tegen drie stemmen van Michel Le Bris en zijn roman La beauté du monde. De Prix Goncourt heeft een waarde van amper 10 euro, maar garandeert de laureaat huizenhoge verkoopcijfers. Vorig jaar viel de prijs toe aan Gilles Leroy voor Alabama Song.
Rahimi reageerde opgetogen op de onderscheiding en sprak van "een verrassing die omgeven is met geluk en eergevoel." Hij voegde eraan toe dat hij "veel woordenboeken nodig had om de juiste woorden te zoeken om zijn gevoelens uit te drukken." Rahimi benadrukte ook de universaliteit van zijn verhaal.
Syngué Sabour is Rahimi's eerste roman die hij volledig in het Frans schreef. Rahimi is een politiek vluchteling uit Afghanistan die in de jaren tachtig via Pakistan naar Frankrijk kwam en er actief is als cineast en auteur. Hij heeft de dubbele Franse en Afghaanse nationaliteit en zijn werk is ook internationaal bekend. Syngué Sabour, verschenen bij P.O.L., is zijn vierde roman en telt amper 150 pagina's. De drie andere romans van Rahimi zijn Terres et cendres (2000), Les mille maisons du rêve et de la terreur (2002) en Le retour imaginaire (2005). Hij verfilmde zelf zijn roman Terres et cendres. Een aantal van zijn boeken verscheen in het Nederlands bij uitgeverij Prometheus, waaronder Aarde en as. Het nu door de Goncourt uitverkoren boek zal verschijnen bij De Geus.
De Prix Renaudot, vaak beschouwd als de troostprijs voor de Goncourt, heeft ook al een multiculturele tint: daar werd de Guinese schrijver Tierno Monénembo bekroond voor Le Roi de Kahel. Ook hij verliet aan het eind van de jaren zestig zijn land, vanwege de dictatuur van Sekou Touré. Er waren elf stemrondes nodig om zijn boek met vijf tegen vier stemmen te verkiezen boven Elie Wiesels Le cas Sonderberg. De Prix Renaudot voor het beste essay is toegekend aan Boris Cyrulnik voor Autobiographie d'un épouvantail. Zie de berichtgeving bij France 2, AFP/TV 5 en Le Monde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening