Duitsland geeft door nazi's geroofde bibliotheek Thomas Mann terug

De Bayerischen Staatsbibliothek in München zal een deel van de persoonlijke bibliotheek van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann (1875-1955) teruggeven aan het Thomas Mann Archiv in Zürich, zo meldt de Duitse instelling in een mededeling. De boeken werden in augustus 1933 door het naziregime in Duitsland verbeurdverklaard en in beslag genomen. In dat jaar had Mann zijn geboorteland ontvlucht na de verkiezingsoverwinning van Adolf Hitlers NSDAP. In totaal gaat het om 75 boeken, vaak vertalingen van het werk van de auteur van Buddenbrooks en Der Tod in Venedig, waarin Mann zelf aantekeningen maakte. In de maanden voor de beslagname door de nazi's wist de familie Mann nog een deel van de persoonlijke bibliotheek naar Zwitserland over te brengen, maar ongeveer de helft van de collectie bleef in de Beierse hoofdstad achter. Na zijn vertrek uit München in 1933 ging Mann in het Zwitserse Zürich wonen, waar hij twintig jaar later - na een jarenlang exil in de VS - ook zou sterven. De teruggave van de werken past in een maatregel die de Duitse regering in 1999 nam om alle door de nazi's geroofde cultuurbezittingen te restitueren. De overdracht gebeurt nu in samenspraak met de erven Mann, in het bijzonder met Frido Mann, kleinzoon van Thomas en beheerder van het Mann Archiv in Zürich.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening