Norman Mailer jarenlang gevolgd door de FBI

De FBI, het Federal Bureau of Investigation, heeft 15 jaar lang een dossier bijgehouden over de Amerikaanse schrijver en journalist Norman Mailer, zo meldt Washington Post. Toen FBI-directeur J. Edgar Hoover in 1962 een minder flatteus Esquire-artikel van Mailer over toenmalige First Lady Jacqueline Kennedy las, beval hij zijn diensten om over de schrijver een dossier bij te houden. De daaropvolgende 15 jaar verzamelden geheime agenten informatie over Mailers boeken, reportages en uitspraken. Het eerste rapport merkte op dat de schrijver zichzelf als 'leftist' omschreef en dat hij van de FBI vond dat de organisatie moest worden afgeschaft. In een andere memo werd vermeld dat Mailer vond dat "de FBI meer schade had toegebracht aan Amerika dan de Communistische Partij". Meestal bleef de aandacht beperkt tot wat knip- en plakwerk, maar een enkele keer werd ook intelligence op het veld vergaard. Zo werd de vader van Mailer opgebeld door een agent, en klopte een spion als postbode aan de deur van Mailers appartement. De FBI onderzocht aan wie Mailer zijn kerstkaarten verstuurde en hoe zijn reis in 1968 naar Cuba verliep. De boeken werden geturfd op linkse, VS-onvriendelijke of andere subversieve uitspraken. Ook Mailers mogelijke onthullingen over de verdachte dood van Marilyn Monroe vingen de aandacht. De dossiers bleven tot vorige week classified. Met de Freedom of Information Act werden nu 165 bladzijden van in totaal 171 vrijgegeven. Norman Mailer (1923-2007) werd bekend door zijn autobiografische roman The Naked and the Dead uit 1948. Hij won tweemaal de Pulitzer Prize, in 1969 en 1980.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening