Cees Nooteboom mag Berlijnse bibliotheek niet binnen

De Nederlandse schrijver-reiziger Cees Nooteboom (75) is vorige week de toegang geweigerd in de leeszaal van de Staatsbibliotheek in Berlijn, aldus de Berlijnse krant Der Tagespiegel. De reden was dat Nooteboom geen geldig identiteitsbewijs kon voorleggen aan de balie. Jeanette Lamble, de woordvoerster van de bibliotheek, noemt het voorval "zeer spijtig". Lamble: "Zoals in het merendeel van de bibliotheken moet iedereen een identiteitsbewijs - een identiteitskaart, een paspoort of een Europees rijbewijs - kunnen voorleggen om tegen betaling toegang te kunnen krijgen." Nooteboom, die momenteel in Berlijn aan een nieuw boek werkt, kon blijkbaar alleen een Nederlands rijbewijs tonen. "De baliebediende had Nooteboom herkend en ging aan een verantwoordelijke vragen hoe het probleem op te lossen. Toen de bediende terugkwam was Nooteboom al vertrokken," aldus nog Lamble. De veelgelauwerde en in Duitsland zeer populaire Nooteboom vindt het "vreemd dat ik als Nederlander zomaar Duitsland binnen mag zonder paspoort maar een leeszaal niet". De bibliotheek liet ondertussen weten dat "het een grote eer is dat Nooteboom hun instelling wilde bezoeken". De directeur van de bibliotheek, Barbara Schneider-Kempf, wil nu een brief schrijven naar de Nobelfähige schrijver om een en ander recht te zetten en aan te kondigen dat hij "te allen tijde zeer welkom is". Gisterenavond kreeg Nooteboom het eredoctoraat dat hem door de Freie Universität Berlin was aangeboden. Zie het bericht bij NRC.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening