Joke van Leeuwen maakt stadsgedicht voor Wannes van de Velde

De Antwerpse stadsdichteres Joke van Leeuwen heeft ter nagedachtenis van de vorige week overleden volkszanger Wannes van de Velde een stadsgedicht geschreven. "Wannes Van de Velde was de Antwerpse stadsdichter bij uitstek en had daar geen officiƫle benoeming voor nodig", zo zei ze. "Ter nagedachtenis aan wat hij betekende heb ik Antwerpen Boekenstad voorgesteld tegen Gedichtendag ergens in Antwerpen een door hem geschreven liedtekst aan te brengen, zoals dat ook zal gebeuren met een gedicht van Hugo Claus." Van Leeuwen baseerde zich voor haar gedicht op een lied dat Ramsey Nasr schreef voor Wannes van de Velde, eindigend met "blijft bij ons". Dat werd haar beginzin. Dit is het stadsgedicht :

Blijft bij ons en em is nie kunne blijven,
zijn klak bleef hier en weet nie meer wa doen,
geen dak meer voor ne kop waarin de wereld stak.
De brug van Willebroek is nie meer toe.
Stad met uw rotte tanden en uw goud, zing wat em
zong van al uw daken, zing van een lief, van zotten,
van krapuul, van het verlangen dat er wroet in onze lijven.
Blijft bij ons en zo zal em kunne blijven
.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening