Prix Interallié voor fotograaf-schrijver Serge Bramly

De laatste belangrijke Franse literaire najaarsprijs, de Prix Interallié, is toegekend aan de auteur Serge Bramly voor zijn roman Le premier principe, le second principe (Lattès), zo meldt AFP/TV5. Er waren liefst veertien stemrondes van de jury nodig om tot een winnaar te komen, omdat de juryleden aanvankelijk niet van hun standpunt wilden afwijken en geen overeenstemming bereikten. Bramly haalde het tenslotte met zes stemmen tegen vier van Ce que nous avons eu de meilleur van Jean-Paul Enthoven en Dominique Jamet, die één stem kreeg voor Un traître.
De in Tunis geboren schrijver-globetrotter en fotograaf Serge Bramly (59) schreef al talloze romans en boeken waaronder La danse du loup (1982), La terreur dans le boudoir (over Sade, 1994), Ragots (2001) en een biografie van Leonardo da Vinci (1988). Het met de Interallié bekroonde Le premier principe, le second principe (Lattès) is een soort geheime geschiedenis van het einde van de twintigste eeuw, waarin leven en dood van prinses Diana een van de rode draden vormt. De verteller is lid van de Franse geheime dienst en de handeling vertakt zich van het Elysée, over China tot de Balkan. De laureaat plaatst zichzelf met dit boek ook in een traditie van de avonturenroman, die teruggaat naar Alexandre Dumas, zo beweert hij. Bramly heeft ook fotoboeken gemaakt, onder meer met Bettina Rheims, met wie hij een tijdlang gehuwd was. Hij is ook gepassioneerd door de Amerikaanse indianenculturen.
Met de toekenning van de Prix Interallié loopt het Franse literaire prijzenseizoen op zijn einde en ditmaal bleef polemiek grotendeels uit. Opvallend is dat kleinere uitgevershuizen zoals Zulma, Lattès en de Fallois een goede beurt maakten. Absolute blikvanger werd Jean-Marie Blas de Roblès, met Là ou les tigres sont chez eux, een breedgeschouderde roman die door talloze uitgeverijen werd afgewezen en die de auteur vervolgens tien jaar in de schuif liet liggen om hem dan toch aan te bieden bij uitgeverij Zulma, met onverwacht succesrijk gevolg. De vrouwelijke eer in het prijzencircus moest gered worden door Catherine Cusset. De twee belangrijkste prijzen, de Goncourt en Renaudot, gingen naar auteurs van niet-Franse origine: de Frans-Afghaan Atiq Rahimi en de Frans-Guinees Tierno Monénembo. Bleven opmerkelijk genoeg met lege handen achter: Olivier Rolin, Jean-Paul Dubois en Catherine Millet.
Een overzicht van de belangrijkste Franse literaire najaarsprijzen 2008 (met tussen haakjes de uitgeverij)
*Prix Goncourt: Atiq Rahimi - Syngué sabour. Pierre de patience (P.O.L)
*Prix Renaudot: Tierno Monénembo - Le roi de Kahel (Le Seuil)
*Prix Femina: Jean-Louis Fournier - Où on va papa ? (Stock)
*Prix Femina étranger: Sandro Veronesi - Chaos calme (Grasset)
¨Prix Femina de l'essai: Dénis Podyladès - Voix off (Mercure de France)
*Prix Médicis: Jean-Marie Blas de Roblès - Là où les tigres sont chez eux (Zulma)
*Prix Médicis étranger: Alain Claude Sulzer - Un garçon parfait (Jacqueline Chambon)
*Prix France Telévisions: Yasmina Khadra - Ce que le jour doit à la nuit (Julliard)
*Grand prix du roman de l'Académie française: Marc Bressant - La dernière conférence (de Fallois)
*Prix Interallié: Serge Bramly - Le premier principe, le second principe (Lattès)
*Prix Décembre: Mathias Enard (FOTO)- Zone (Actes Sud)
*Prix de Flore: Tristan Garcia - La meilleure part des hommes (Gallimard)
*Prix du FNAC: Jean-Marie Blas de Roblès - Là ou les tigres sont chez eux (Zulma)
*Goncourt des lycéens: Catherine Cusset - Un brillant avenir (Gallimard)
*Prix du Premier Roman: Thierry Dancourt - Hôtel de Lausanne (La Table ronde)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening