Vervallen datsja Tsjechov krijgt steun van Kenneth Branagh en Ralph Fiennes

Prominente theatermakers als Kenneth Branagh, Ralph Fiennes en Tom Stoppard hebben een internationale actie gelanceerd om de in verval verkerende datsja van Anton Tsjechov van de definitieve ondergang te redden, zo meldt The Guardian. In het buitenverblijf in Jalta op het Oekraïnse Krim-schiereiland schreef Tsjechov (1860-1904) onder meer de legendarische toneelstukken De kersentuin en Drie zusters. Hij had de datsja in 1899 gekocht om er te herstellen van de tuberculose waar hij sinds 1897 aan leed, en ontving er illustere gasten als Maxim Gorki, Lev Tolstoj en Sergej Rachmaninov. De zogenaamde Witte Datsja - met zeven ingangen - werd in 1921 een Tsjechovmuseum. De bomen die in de tuin staan zijn nog geplant door de schrijver zelf.
Maar het huis met de vele unieke Tsjechovmemorabilia is in een deplorabele staat. Sinds 2005 werkt 's winters de verwarming niet, het dak lekt en de fundamenten zijn onstabiel geworden. Een deel van het museum is afgesloten voor het publiek. De politieke situatie op de Krim helpt de zaak niet vooruit. Het museum hangt af van de Oekraïnse autoriteiten, maar Jalta is hoofdzakelijk een Russische stad. "De Russische regering wil geen geld geven aan een Oekraïns museum, en de Oekraïnse regering wil geen steun geven voor de herdenking van een Russisch auteur," zegt vertaalster en academica Rosamund Bartlett, die de campagne heeft gelanceerd. De bedoeling is om genoeg fondsen te verwerven om het huis in de staat te herstellen als die waarin Tsjechov het heeft achtergelaten, en dat te doen voor januari 2010, wanneer de 150ste verjaardag van de schrijver zal worden gevierd.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening