Historische Zoladocumenten vandaag onder de hamer te Parijs

In Parijs vindt vandaag in het hotel Marcel-Dassault een groots opgezette veiling plaats van historisch materiaal afkomstig uit de nalatenschap van Emile Zola (1840-1902), zo meldt onder meer Bibliobs. Het gaat om brieven, teksten en foto's die al bijna anderhalve eeuw berusten in de schoot van de familie Zola en nu op de markt worden gebracht. De indrukwekkende collectie bestrijkt vooral de periode 1851-1875. De waarde van het geheel wordt geschat op 130.000 euro.
Er is onder meer een lot uit de periode 1856-1859, wanneer Zola leerling is aan het college van Aix-en-Provence, met het schoolrapport van de kleine Emile uit 1858. De opmerkingen van zijn leraren: "Langue française: bien; langue latine: très bien; Devoir écrit: bien. [...] Conduite générale: fort mieux; caractère; fort doux."
Bij de correspondentie bevindt zich ook een briefwisseling tussen mevrouw Zola en Alfred Dreyfus over de overbrenging van Zola's as naar het Panthéon. Gezien Zola de laatste jaren van zijn leven compleet begeesterd was door de fotografie, zijn er talloze foto's uit Médan en uit Engeland, waar Zola een tijdlang als vluchteling verbleef. Ook de persoonlijke bibliotheek van Zola over de zaak-Dreyfus komt onder de hamer bij Artcurial. Topstuk is een uniek exemplaar van Cinq années de ma vie van Alfred Dreyfus, speciaal gedrukt op Japans papier door Charpentier en Fasquelle in 1901, vergezeld van een boodschap voor Zola: "à Emile Zola, un témoignage de ma vive admiration, de ma grande reconnaisssance et de ma profonde affection. A. Dreyfus". Het voorbije weekend werden de documenten ook tentoongesteld. Na de succesvolle verkoop van documenten uit de nalatenschap van Julien Gracq onlangs in Nantes, die 900.000 euro opbracht, is dit een tweede grote najaarsveiling van Franse literaire relicten. Zie ook meer info bij Connaissance des Arts.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening