Publiek krijgt zijn zeg bij keuze van Britse poet laureate

In Groot-Brittannië wordt bij de procedure voor de nieuwe poet laureate (zeg maar de dichters des vaderlands) nu ook voor het eerst het publiek ingeschakeld, zo meldt BBC News. Dat moet leiden tot een opvolger voor Andrew Motion, wiens tienjarige ambtstermijn binnenkort afloopt. De Britse overheid heeft aangekondigd dat ze advies zal zoeken bij academici en poëziekenners- en instituties, maar dat ook het publiek zijn zeg zal mogen doen. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog niet bekend, maar dat wedstrijden als Pop Idol en X-factor inspirerend hebben gewerkt, spreekt voor zich. Vooral het feit dat ze publiek massaal kunnen mobiliseren, bracht de overheid op ideeën.
Motion zei tegen de BBC dat zijn opvolger meer dan ooit in het publieke leven zal worden geworpen. Hij is van oordeel dat de publieke inbreng een welkome toevoeging is aan het selectieproces. "Het kan bijdragen aan het soort atmosfeer die ik rond poëzie heb willen teweegbrengen." Gewone lezers mogen suggesties sturen naar het Department for Culture, Media and Sport. Motion waarschuwde de toekomstige laureaat er ook voor dat hij moet bestand zijn tegen de "enorme hoop uitnodigingen" om allerlei evenementen bij te wonen en op te luisteren en dat je moet uitkijken om je er niet door te laten overweldigen. De huidige poet laureate gaf onlangs toe dat al dat ceremonieel vertoon hem een writer's block opleverde. De nieuwe poet laureate treedt in het voetspoor van onder meer William Wordsworth, John Betjeman en Ted Hughes en krijgt een stipendium van 5.000 pond. Zie ook de berichtgeving in The Telegraph.
In Nederland is onlangs ook de verkiezing voor een nieuwe Dichter des Vaderlands op gang geschoten, met tien genomineerden, zie dit eerdere DPM-bericht. (DL - foto Andrew Motion)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening