Jeroen Brouwers komt met ‘vloekschrift’ over literaire prijzen

De heisa na zijn weigering van de Prijs der Nederlandse Letteren in oktober 2007 heeft bij de Nederlandse auteur Jeroen Brouwers een paar venijnige voetangels achtergelaten. Niet verwonderlijk dat de kwestie hem munitie oplevert voor nieuw polemisch vuurwerk, dat het literaire voorjaar 2009 ongetwijfeld flink zal opschudden. Uitgeverij Atlas kondigt voor februari Sisyphus’ bakens aan, een “vilein en hilarisch” pamflet van Brouwers, “over literaire prijzen, het koningshuis en de waarde van de schrijver.” Brouwers wil in het 112 pagina’s tellende geschrift aantonen dat “de Prijs der Nederlandse Letteren van de Nederlandse Taalunie niet de meest prestigieuze onderscheiding in het Nederlands taalgebied” is en legt van naaldje tot draadje zijn weigering van de ‘Nobelprijs der Lage Landen’ uit. “Zijn teleurstelling gold niet uitsluitend het keutelige geldbedrag van 16.000 euro, dat in geen drie decennia bleek te zijn verhoogd, er was meer dat zijn verontwaardiging en woede opwekte, een boosheid van vele jaren”, zo luidt het. Brouwers zette destijds ook de kwestie van het vaak benarde schrijversinkomen mee op de agenda en komt daar nu op terug: “Wat verdient een schrijver eigenlijk, waarom wordt de aanleveraar van de handelswaar (het boek) afgescheept met het geringste percentage van de opbrengst?”
Maar Brouwers gooit meerdere knuppels in het hoenderhok en “de republikein, democraat en antimonarchist” zal ook de koningshuizen een schot voor de boeg geven: “Wat heeft het literatuurvijandige Nederlandse en Belgische koningshuis met deze ‘flutprijs’ te maken?” En: “Wat voert die Taalunie eigenlijk uit en wat stelt Plasterk voor als minister van Cultuur?” Brouwers werd in het persbericht van de Prijs der Nederlandse Letteren destijds geprezen omdat hij ‘in de naoorlogse Nederlandstalige literatuur bakens heeft uitgezet en verzet’, zo klinkt het. Omdat zijn ergernissen zich tot een berg hadden opgehoopt, vond Brouwers “dat hij maar weer eens wat bakens moest uit- of verzetten” en “begon ze tegen die steile berg omhoog te sjorren. Vruchteloos zoals Sisyphus?”
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening