Doeschka Meijsing is verbouwereerde laureate van AKO Literatuurprijs

De Nederlandse schrijfster Doeschka Meijsing (61) is bekroond met de AKO Literatuurprijs voor haar roman Over de liefde (Querido). Meijsing kreeg het goede nieuws te horen van de juryvoorzitter W.J. Deetman tijdens een rechtstreekse tv-uitzending van Pauw & Witteman vanuit het Kurhaus in Scheveningen. Ze strijkt 50.000 euro op voor haar "sprankelend, geraffineerd en toonvast boek", waarin de personages "hard en scherp" maar ook "liefdevol en humoristisch" worden neergezet, aldus de lofzang van de jury. In een laudatio kort tevoren in de uitzending had Stine Jensen Over de liefde al getypeerd als het "meest geslaagde mopperboek" dat ze kende.
De verbouwereerde laureate kon na de toekenning niet veel meer dan stamelen dat "de vloer hier glad" is, toen ze door Pauw & Witteman aan hun tafel werd genood voor felicitaties. Favoriet Leon De Winter die via een satellietverbinding met zijn gezin vanuit Malibu present was, had zijn kansen een minuut eerder zelf laag ingeschat en herhaalde zijn klacht dat serieuze critici het "entertainment" in zijn boeken niet voldoende op waarde konden schatten.
Laureate Meijsing werd met vroegere romans (zoals 100 % chemie en De tweede man) al genomineerd voor de AKO en Libris Literatuurprijs, maar schreef de onderscheiding nooit eerder op haar naam. In de recensie van uw dienaar in De Morgen (6/2/2008, integraal te lezen in de comments) is er lof voor "de licht badinerende toon" die Meijsing als gegoten zit. "Hoofdpersonage Philippa van der Steur, kortweg Pip, is een wat hoekig, licht korzelig personage dat haar wonden in eenzaamheid verkiest te likken. Niettemin steelt ze na verloop van tijd het hart van de lezer. [...] De teleurstelling en het verdriet over het falen van een liefdesrelatie zijn opnieuw allesoverheersend. [....] Toch is het Meijsing niet te doen om rekeningen vereffenen of om gestileerd literair natrappen. De door de wol geverfde schrijfster, die niet enkel voor haar romantitel schatplichtig is aan Stendhals De l'amour, tilt haar boek gaandeweg boven die harde feitelijkheden uit, om te komen tot een spitse rêverie over de kracht van het verleden, het worstelen met schaamte en de vraag waarom het toch zo heikel is dat twee mensen in harmonie samenblijven. Om er meteen ook een galerij bedenkingen over de aard van de homoseksuele liefde aan toe te voegen." Al noteerden we ook dat "je moet wennen aan de soms vergezochte beelden en aan enig bochtenwerk voor haar roman op hoger toerental begint te draaien." Zie dit Meijsingportret op Querido-TV, een Meijsingdossier bij NRC en de recensies bij De Volkskrant en Vrij Nederland.
De vijf andere genomineerden voor de AKO-Literatuurprijs waren Leon De Winter (Het recht op terugkeer), Chris De Stoop (Het complot van België), Tomas Lieske (Dunya), Bianca Stigter (De ontsproten Picasso) en Elisabeth de Flines van Machiel Bosman. De toplijst bevatte voor de helft non-fictieboeken. De jury registreerde opvallend veel non-fictieboeken (40 procent) bij de 371 inzendingen voor de prijs. Al vroeg vielen de boeken van Arthur Japin (De overgave), Charlotte Mutsaers (Koetsier herfst), Cees Nooteboom (Rode regen) en P.F. Thomése (Vladiwostok!) af, en Jeroen Brouwers' Datumloze dagen bleek voor de eigenwijze jury zelfs niet goed genoeg voor de tiplijst. De aanloop naar de prijsuitreiking verliep dit jaar overigens ronduit mak, zonder veel debat of stennis over of tussen de genomineerden. De jury bestond dit keer uit Frank Hellemans, Jeroen Overstijns, Bas Belleman, Marjan Veenman-Arts en Marjoleine De Vos. Vorig jaar ging de AKO-onderscheiding naar A.F.Th. Van der Heijden met Het schervengericht, nadat in de aanloop van de uitreiking een bitsige woordenstrijd ontstond tussen genomineerden Arnon Grunberg en A.F.Th. Zie ons eerder bericht over de toplijst.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening