Gerbrand Bakker schrijft 'leesclubboek van het jaar'

De Nederlandse 'plattelandsroman' Boven is het stil van Gerbrand Bakker is gelauwerd met de Boek-delenprijs, de prijs die de leesclubs toekennen aan het boek dat hen de meest inspirerende discussiebijeenkomst bezorgde. De uitverkiezing tot Leesclubboek van het Jaar levert Bakker 2.000 euro op. De Boek-delenprijs is een gezamenlijk initiatief van het tijdschrift Boek-delen en het Lezersfeest in Rotterdam, en wordt in Vlaanderen ondersteund door het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB). Leesclubs konden in de periode april tot en met september stemmen op hun favoriete boek van het leesclubseizoen 2007-2008. De prijs is aan zijn derde editie toe en ging in 2006 naar Khaled Hosseini voor De vliegeraar, terwijl vorig jaar De engelenmaker van Stefan Brijs de eer genoot.
Boven is het stil is een sober geschreven boek over een zekere Helmer die door omstandigheden de boerderij van zijn vader moet bestieren en speelt zich af tegen het decor van het Noord-Hollandse platteland. Helmer verzorgt niet alleen de dieren, maar ook zijn oude vader, intussen vaagweg dromend van een andere toekomst. Het boek is in Nederland een steadyseller. De roman werd trouwens eerder bekroond met de Debutantenprijs en het Gouden Ezelsoor. In het voorjaar van 2009 brengt het toneelgezelschap Het Vervolg een toneelbewerking van de roman op de planken in het Derlon theater in Maastricht. Intussen maakt het boek nogal furore in Duitsland, waar de vertaalrechten op de Frankfurter Buchmesse verder vlot van de hand gingen en Bakker zelfs op leestournee ging. In Vlaanderen wekt het boek dan weer in verhouding weinig belangstelling. Lees hier Bakkers ervaring bij de uitreiking van de Boek-delenprijs. Bakker kreeg de prijs dit weekend overhandigd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening