Bestsellerschrijver Michael Crichton (66) overleden aan kanker

De Amerikaanse bestsellende 'technothriller'-auteur Michael Crichton is in Los Angeles op 66-jarige leeftijd plots overleden aan de gevolgen van kanker. Het nieuws werd bekendgemaakt op de officiƫle website van de schrijver. Wereldwijd wist Crichton meer dan 150 miljoen boeken te slijten. Crichton publiceerde zijn eerste bestseller The Andromeda Strain (1972) al als geneeskundestudent. Zijn bekendste boek is evenwel Jurassic Park (1990), dat grote vermaardheid verkreeg door de verfilming van Steven Spielberg in 1993. Het boek handelt over een eiland voor de Zuid-Amerikaanse kust waar door gentechnologie gemutileerde dinosauriƫrs kunnen bezocht worden door het publiek, maar het experiment in het amusementspark loopt spoedig uit de hand. Crichton schreef talloze thrillers en scienfictionboeken die bijna stelselmatig konden rekenen op een Hollywoodverfilming, zoals State of fear, Rising sun en Disclosure. De "Hit Man" met de "golden touch", zoals Time hem ooit catalogeerde, toonde zich zijn hele leven bezeten door computertechnologie en allerlei wetenschappelijke ontwikkelingen. Hij produceerde ook films en televisieprogramma's en was de geestelijke vader van de populaire televisieserie ER. Zijn laatste roman Next, over genetica en recht, verscheen eind 2006. Crichton was ook succesvol als regisseur van Westworld, Coma en The Great Train Robbery. Controverse ontstond omtrent Crichtons houding tegenover milieuactivisten en zijn ontkenning van het broeikaseffect in State of Fear.
"Aan literaire erkenning heeft het Crichton (spreek uit: Kraaiten) altijd ontbroken", schrijft Pieter Steinz in zijn in memoriam in NRC Handelsblad, "daarvoor lazen zijn boeken te veel als een uitgeschreven filmscript en was zijn stijl te plat, met veel dialoog en weinig beeldspraak. [...] Crichtons sterke punt was de voorspellende kracht, de bijna griezelige actualiteit, van zijn romanintriges." Steinz plaatst Crichton in een traditie van Jules Verne, Conan Doyle en Edgar Allan Poe, waarbij "het spannende aan het leerzame" wordt gekoppeld. Crichton werkte graag voor dag en dauw: om zes uur zat hij al aan zijn werktafel om tot drie uur te schrijven, slechts onderbroken door de lunch. De auteur was vijf keer gehuwd en laat een vrouw en dochter achter. Zie de berichtgeving bij deredactie.be en beeldfragment, evenals bij Yahoo News en New York Times. Nog meer Crichton en een analyse van zijn succes in dit artikel uit 1994 uit NRC Handelsblad, eveneens van Steinz.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening