Uitzonderlijke Shakespearecollectie geschonken aan Globe Theatre

Een fameuze Amerikaanse verzameling met zeldzame teksten van de wereldberoemde toneelauteur William Shakepeare wordt geschonken aan het Globe Theatre in Londen, het theater dat een getrouwe replica vormt van Shakespeare's oorspronkelijke theatergebouw. Het is de verzamelaar en dramaturg John Wolfson die "de onbetaalbare" collectie na zijn dood aan het theater zal nalaten, zo meldt De Morgen. Onder de 450 werken van Shakespeare en andere auteurs bevindt zich ook een verzameld werk met de eerste edities van 18 toneelstukken van de Britse bard, waaronder Macbeth. Deze werden enkele jaren na de dood van Shakespeare in 1616 verzameld. Wolfsons verzameling zal later aan het publiek getoond worden in een nieuw studiecentrum, waarvoor nu al geld wordt ingezameld. De teksten zijn van onschatbare waarde. De zogenaamde First Folio, de eerste bundel verzamelde werken van Shakespeare, werd in 1623 samengesteld. 800 exemplaren werden gedrukt, maar slechts 230 zijn nog boven water gekomen. "De meeste van die bundels werden jammer genoeg uit elkaar gehaald", zei Wolfson. De verzamelaar is opgetogen dat hij een "gepaste" plaats heeft gevonden voor zijn collectie, die ook teksten bevat van auteurs die Shakespeare zouden hebben beïnvloed. Het Globe Theatre aan de Theems is een broeinest van Shakespearefans, waar geregeld Shakespearestukken worden opgevoerd. Zie ook verdere berichtgeving bij BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening