Brusselse auteurs nemen Moleskinenotaboekjes onder handen

Welk schrijvend specimen gebruikt ze niet? De Moleskinenotaboekjes zijn de laatste jaren van cultobjecten geëvolueerd tot een hoogst populair gadget. De mythe wil dat Picasso, Matisse, Hemingway en Luis Sépulveda er al aan verslingerd waren, maar vooral globetrotter-schrijver Bruce Chatwin (1940-1989) ongewild de hype weer aanzwengelde. Hij gebruikte dergelijke notaboekjes (met een riempje over de pagina's en ruimte achterin om briefjes bij te houden) tijdens zijn talloze reizen en was lyrisch over het gebruiksgemak. Hij sloeg zijn waren op bij een Parijse zaak, die de schriften betrok uit Tours, waar een klein familiebedrijf de notaboekjes maakte. In 1986 droogde Chatwins bron op, omdat de eigenaar van het bedrijfje was overleden.
In feite werd het merk Moleskine pas in 1996 in Italië geregistreerd en ging het opnieuw in productie vanaf 1998. Het notaboekje beleefde - mede door een gewiekste reclamecampagne - vanaf de eeuwwisseling een ongehoorde doorbraak naar het grote publiek. In de International Herald Tribune gaf Francesco Franceschi, hoofd van Modo & Modo's marketingafdeling die de productie in handen nam, toe dat de mythologie omtrent Hemingway en Picasso daarvoor behoorlijk voor de kar werd gespannen: "Het is een overdrijving. Het is marketing, geen wetenschap. Het is niet de absolute waarheid." In 2006 kwamen de notaboekjes weer in Franse handen, toen de Société Generale Modo & Modo overnam.
Intussen breidt Moleskine zijn gamma en actieradius uit. Sinds twee jaar pakken ze uit met City Notebooks, voorzien van stadsplan, stratengids en mogelijkheden om je lievelingsplekken te rubriceren. Ter gelegenheid van de lancering van de Brusselse city notebook van Moleskine nam Brepols, dat de boekjes in België verspreidt, een aantal Bekende Brusselaars onder de arm, waaronder zelfs burgemeester Freddy Thielemans én ook een aantal schrijvers als Geert van Istendael en stripdochter Judith van Istendael, Saskia De Coster, Yves Petry, Laurence Vieille en Virginie Thirion. Zij kregen een aantal exemplaren in handen gestopt en mogen de boekjes voorzien van tekeningen, proza, poëzie of losse gedachtenflarden en stadssuggesties. Het hele proces is te volgen op een speciale website Track The Moleskine, waar je in videofilmpjes de notaboekjes kunt inkijken (zie hier). Op 20 november wordt de uitkomst van het project voorgesteld in boekhandel Filigranes en vervolgens maakt de tentoonstelling tot 13 januari een rondreis langs vier Brusselse boekhandels (Filigranes, Nias, Sterling Books en Passa Porta). In februari volgt dan een veiling voor het goede doel, waarvan de opbrengst bestemd is voor de vzw Vrienden van het Huizeke, een buurthuis in de Brusselse Marollen. De Moleskinegekte heeft overigens veel tentakels op het internet. Fans houden reünie op deze Moleskineriesite of op Moleskinestories.
EXTRA: het Moleskine work in progress van Saskia De Coster:


Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening