Nederlandse en Vlaamse letteren aan de eer in het Franse Nantes

In de Franse stad Nantes loopt dezer dagen een erg uitgebreid festival waarop de Nederlandse en Vlaamse literatuur centraal staat. De vierde Rencontres littéraires d’Impressions d’Europe, die tot morgen zondag 9 november hun beslag vinden, hebben als eregast 'Pays-Bas / Flandre'. Nadat eerder al Ierse, Portugese en Scandinavische literatuur aan bod kwam, wordt in Nantes nu de rode loper uitgerold voor een plejade aan debatten en gedachtenwisselingen over de vitaliteit van de Nederlandstalige literatuur, met veel schrijversgasten op het appel. Maar het concept slaat de vleugels breder uit en betrekt ook schilderkunst, vormgeving, typografie, (elektro)muziek, voetbal (Johan Cruyff!) en filosofie bij het programma. Vincent van Gogh is een belangrijk thema, en Joost Swarte een van de eregasten, terwijl eveneens "les plus beaux livres néerlandais, français et flamands" worden geëxposeerd. Vandaag is er een debat met uitgevers waarbij Lex Jansen, Lidewijde Paris en Harold Polis zijn uitgenodigd. Dimitri Verhulst en Tommy Wieringa praten over "L’enfance, l’adolescence, la famille"; terwijl ook Adriaan van Dis en Oscar van den Boogaard het over kosmopolitisme mogen hebben. Verder praten Stefan Hertmans en Benno Barnard over het 'gelukkige' Babelse België. Ook Kristien Hemmerechts, Annelies Verbeke, Tomas Lieske, Anne Provoost en Kader Abdolah zijn van de partij, terwijl critica Margot Dijkgraaf een paar debatten modereert. Het gebeuren speelt zich af binnen de muren van Le Lieu Unique. De toegang is gratis. De manifestatie mag het zoveelste bewijs heten van de groeiende aandacht voor de Nederlandse literatuur in Frankrijk, waar ook de boekenbijlagen en weekbladen regelmatig vertaalde Vlaamse of Nederlandse auteurs opvissen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening