Europese Commissie trekt fors budget uit voor nieuwe literatuurprijzen

De Europese Commissie gaat vanaf volgend jaar een aantal literatuurprijzen uitreiken, zo meldt onder meer de VRT. Europa wil zo de aandacht vestigen op de rijkdom van de hedendaagse Europese literatuur. "Boeken en literatuur spelen een bijzondere rol in de cultuur en in de ontdekking van de anderen. Buiten de ondersteuning van de vertaling van literaire werken bestaan er echter maar weinig initiatieven ter bevordering van de literatuur op Europees niveau. Het doel van deze prijs is het opzetten van een actie om een grote zichtbaarheid te geven aan de rijkdom van de hedendaagse Europese literaire creatie," zo luidde het bij de Europese Commissie al enige tijd geleden, toen een organisatie werd gezocht om een en ander praktisch te regelen. De prijzen worden in de herfst van 2009 voor het eerst uitgereikt. Twee jaar later zal uit elk land minstens één begenadigd auteur bekroond zijn. Eén bekende persoonlijkheid uit de literaire wereld wordt jaarlijks verkozen tot Europees ambassadeur voor literatuur. Een consortium van de Europese koepels van uitgevers, handelaren en schrijvers selecteert de genomineerden en organiseert het evenement. De totale begroting van de literaire prijzenactie bedraagt ongeveer 300.000 euro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening