Postuum werk op komst van Amerikaanse cultauteur David Foster Wallace

Er is een postume uitgave op komst van de Amerikaanse cultauteur David Foster Wallace, die zich in september jl. op 46-jarige leeftijd van het leven beroofde. Een lezing uit mei 2005 die Wallace hield voor afstuderende studenten aan het Kenyon College (Ohio) zal onder de karakteristiek lange titel This is Water: Some Thoughts, Delivered on a Significant Occasion, About Living a Compassionate Life verschijnen bij Little Brown in april 2009, meldt The Guardian. De tekst telt 150 pagina's.
Wallace spreekt in de lezing over de uitdagingen van het dagelijkse leven en gaat na wat de echte waarde van onderwijs is. Op zijn typische wijze geeft hij bedenkingen ten beste over onze verhouding tot de wereld. Volgens de uitgever is het boek "nauwkeurig intelligent, vol terloopse humor en praktisch filosofisch." Het zou Wallace's enige openbare filosofische beschouwing zijn, aldus Marlena Bittner van Little, Brown, de uitgeverij die ook het voormalige werk van Wallace uitgaf.
De titel is afkomstig van een kleine parabel waarin twee vissen een oudere vis ontmoeten, die hen vraagt "hoe het water is?" Ze zwemmen verder en de ene vraagt aan de andere: "what the hell is water?". Maar Wallace wil zichzelf allerminst als een oude vis zien die de waarheid in pacht heeft, zo benadrukte hij in de lezing. Het ging hem om het blootleggen van evidente, maar soms moeilijk zichtbare realiteiten. En: "The capital-T Truth is about life before death. It is about making it to 30, or maybe 50, without wanting to shoot yourself in the head. It is about simple awareness - awareness of what is so real and essential, so hidden in plain sight all around us, that we have to keep reminding ourselves, over and over: 'This is water, this is water."
Wallace schreef onder meer de cultromans Infinite Jest en The Broom of the System, evenals drie non-fictieboeken McCain's Promise, Consider the Lobster, and A Supposedly Fun Thing I'll Never Do Again, en drie verhalencollecties Oblivion, Brief Interviews With Hideous Men en Girl With Curious Hair. Wallace werd beschouwd als een van de invloedrijkste en meest vernieuwende auteurs van de voorbije twintig jaar. Een filmversie van Brief Interviews With Hideous Men met Julianne Nicholson in de hoofdrol, komt volgend jaar in de bioscopen. Ook Timothy Hutton, Dominic Cooper, Christopher Meloni en Rashida Jones vervoegen de cast.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening