Provincie Vlaams-Brabant schaft literatuurprijs af

Terwijl aan de wildgroei van literaire prijzen maar geen einde lijkt te komen, schaft de provincie Vlaams-Brabant de hare af, zo meldt Knack. Ook de prijs beeldende kunst, de prijs muziekcompositie en de prijs vormgeving worden opgeheven. De prijzen architectuur en monumentenzorg worden samengevoegd in de tweejaarlijkse "architectuurprijs patrimonium voor de toekomst". Gedeputeerde Tom Troch (sp.a), verantwoordelijk voor cultuur: "We merkten dat de door ons gelauwerde auteurs ook op andere plaatsen prijzen wonnen en dat onze prijs door de literatuurwereld niet meer aanzien werd als motiverend. De 5000 euro die we jaarlijks uittrokken voor deze prijs willen we nu investeren in nieuwe initiatieven die wel stimulerend werken. Zo plannen we in 2009 in Leuven bijvoorbeeld een schrijfdag voor jongeren". Winnaars van de prijs waren onder meer Stefan Hertmans (2003), Geert Van Istendael (2004), Peter Venmans (2006) en Yves Petry (2007). Gedeputeerde Tom Troch ziet klaarblijkelijk geen heil in literaire prijzen, zo blijkt ook uit het artikel uit Het Nieuwsblad vorig jaar. Toen vroeg de burgemeester van Londerzeel steun aan de provincie voor de Literatuurprijs Gerard Walschap. Tom Troch, ook oppositieraadslid in Londerzeel, antwoordde dat een samenwerking tussen de literatuurprijs van de provincie Vlaams-Brabant en de literatuurprijs Gerard Walschap Londerzeel kon worden onderzocht, maar dat de provincie geen structurele steun geeft aan de verschillende culturele prijzen in de provincie. "Dat zou een precedent zijn voor andere initiatieven', zei Troch toen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening