Drie manuscripten van Franse schrijver Gaston Leroux aangetroffen onder stapel kranten

In Frankrijk zijn drie eerder als voorgoed verloren beschouwde manuscripten teruggevonden van de populaire (detective)schrijver Gaston Leroux (1868-1927), waaronder dat van zijn bekendste boek Le mystère de la chambre jaune, zo meldt France 3. Dat gebeurt vlak voor de opening van een groots opgezette tentoonstelling in de Bibliothèque Nationale de France te Parijs over Leroux: Gaston Leroux, de Rouletabille à Chéri-Bibi. Het manuscript wordt meteen opgenomen in de expo (zie dit persbericht van de BNF)
De documenten werden tijdens een verhuizing toevallig aangetroffen door een van de kleinzonen van Leroux. Ze lagen te beschimmelen onder een stapel oude kranten, op de zolder in het huis van Leroux. De twee andere manuscripten zijn deze van La poupée sanglante (1923) en Le Capitaine Hyx (1920). Het tweehonderd pagina's tellende manuscript van Le mystère de la chambre jaune laat veel correcties zien, met aangehechte papiertjes. Het centrale personage Rouletabille noemde zelfs aanvankelijk nog Boitabille. De finale versie verscheen in 1907 in feuilletonvorm in het dagblad L'Illustration (foto). De erfgenamen van Leroux hebben alle manuscripten geschonken aan de BNF.
Gaston Leroux, die een turbulente levensloop had, is internationaal vooral bekend voor Le phantome de l'opéra (1910) maar geldt als een van de voornaamste figuren in het detectivegenre in Frankrijk. Zijn werk oefende ook invloed uit op Georges Simenon, zelf liet hij zich inspireren door Dumas, Poe en Hugo.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening