Laatste vijf kandidaten voor Nederlandse Dichter des Vaderlands uitgelekt

De verkiezing van de Nederlandse Dichter des Vaderlands komt in een stroomversnelling door een internetlek. Vandaag bleek welke vijf kandidaten nog meedingen naar de ceremoniële functie in opvolging van Driek van Wissen, zo meldt NRC. Het gaat om dichters Tsead Bruinja, Erik Menkveld en Hagar Peeters (foto) en de twee in België wonende dichters Joke van Leeuwen en Ramsey Nasr. De vijf zijn geselecteerd uit een lijst van tien kandidaten die eerder werden voorgedragen door een commissie onder leiding van voormalig Nederlands Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. Opvallend is dat Ilja Leonard Pfeijffer tot de afvallers behoort. De andere vier dichters die van de lijst zijn verdwenen zijn Maria van Daalen, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze en Marjoleine de Vos.
De namen zouden normaal gezien pas bekend worden gemaakt op 2 januari, maar zijn vandaag voortijdig uitgelekt op de website van dichter Erik Jan Harmens. Hij schrijft ook: "Pfeijffer zou onder meer zijn geweigerd omdat hij naakt afgebeeld staat achterop zijn bundel De man van vele manieren - Verzamelde gedichten 1998-2008."
Op 2 januari worden de kandidaten voorgesteld in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, waarna het publiek via de site http://www.dichterdesvaderlands.nl/ het finale woord krijgt en zijn stem kan uitbrengen. Op 28 januari wordt de nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands bekendgemaakt tijdens de Avond van de Poëzie, een rechtstreekse tv-uitzending van NPS.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening