Filip Vanluchene bekroond met Taalunie Toneelschrijfprijs

De Vlaamse toneelauteur Filip Vanluchene heeft met het stuk Citytrip de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 gewonnen. De prijs werd gisteren in De Brakke Grond in Amsterdam uitgereikt. Filip Vanluchene schreef Citytrip voor de gezelschappen De Tijd en theaterMalpertuis die het in coproductie brachten. De jury omschreef het stuk als "knap van structuur, complex en gedurfd. Een stuk waarin de acteurs vloeiend van personage wisselen en waarin zowel vertelling als spel naadloos in elkaar over lopen." Vanluchene neemt in Citytrip het West-Vlaamse bedrijfsdebacle van Lernout & Hauspie als vertrekpunt en denkt na over taal en globalisering. Vanluchene over het stuk in 2007: "Ik schrijf hoe dan ook vanuit een onbehagen, een afkeer van al het kwade dat mensen elkaar aandoen. Het is telkens weer het verhaal van de onschuld die door het kwaad wordt vermoord. Het is misschien wel een sociaal engagement, niet uitsluitend in politieke of maatschappelijke zin, maar evengoed in persoonlijke. Zowel in de ethiek als in het theater staat de dialoog centraal." Filip Vanluchene schreef eerder onder meer Montagnes Russes (1995), De Naamlozen (1999), Risquons-tout (2001) en Basel retour (2004), stukken die vaak werden bekroond. De Nederlandse Taalunie reikt de prijs van 10.000 euro jaarlijks uit aan de schrijver van een oorspronkelijk Nederlands toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijs is ingesteld om de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel te stimuleren. Vorig jaar won de Nederlandse Rob de Graaf de prijs voor het stuk Vrede. Eerdere winnaars waren onder meer Peter Verhelst, Peter de Graef, Geertrui Daem en Arne Sierens. Dit jaar was ook David Van Reybrouck genomineerd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening