Vlaanderen heeft nu ook officiële boekentoptien

De Vlaamse brancheorganisatie voor het boekenvak Boek.be heeft vandaag aangekondigd dat ze wekelijks een officiële boekentoptien de wereld zal insturen. Daarvoor werkt Boek.be samen met het marketingbureau Gfk Benelux Marketing. Dat bureau inventariseert vanaf nu wekelijks de kassaverkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels.
De behoefte aan een uniforme boekentoptien in Vlaanderen drong zich al een tijdje op. Lijstjes van Humo, Co-Libro, Knack of Standaard Boekhandel boden nooit het volledige overzicht. In het nu gelanceerde overzicht staan alle genres nog door elkaar, maar vanaf 1 januari wordt ook gewerkt met een onderverdeling per genre (fictie, non-fictie, strips...). De cijfers zouden telkens beschikbaar zijn op donderdag voor de voorafgaande week (maandag t/m zondag), zo meldt Boekblad. Het akkoord van Boek.be met Gfk Benelux Marketing houdt ook in dat Boek.be toegang krijgt tot de boekenmonitor Vlaanderen en inzage heeft in de algemene cijfers van de Nederlandse verkoop, zodat ze kan vergelijken. "Boek.be mag de cijfers bekend maken aan haar leden en aan het publiek. Zowel de cijfers van 2007 als van 2008 staan ter beschikking van Boek.be. Iedere uitgever kan zijn eigen cijfers aankopen bij GfK binnen de collectieve overeenkomst die Boek.be met GfK sloot", aldus het persbericht.
De eerste bestsellerlijsten voor de weken 48 en 49 laten zien dat de Vlaming aan literatuur een broertje dood heeft. De Vlaamse lezer lijkt verzot te zijn op strips met albums van Largo Winch, Thorgal, Jommeke en XIII. Ook de hoogst populaire televisiekok Piet Huysentruyt, die aan kop prijkt van de lijst, heeft drie titels in de toptien. Pieter Aspe staat op zes met Bankroet. Wanneer de strips uit het aanbod worden gelicht, komen wel het boek Voorbij de grens van Lieve Blanquaert en het jaarboek Snoecks 2009 opduiken.
Overigens merkt Boek.be slechts in lichte mate de gevolgen van de economische crisis bij het Vlaamse boekenvak. De groei neemt lichtjes af, maar er is vooralsnog geen sprake van een daling. Tot eind november 2008 maakte de sector een vooruitgang van 3 procent tegenover 2007. "Een boek is een typisch crisisproduct. De gemiddelde prijs van het boek daalt. De duurdere boeken zullen wellicht niet gekocht worden, maar er worden wel meer boeken gekocht die goedkoper zijn", zegt Geert Joris aan deredactie.be. (DL - foto boekhandel Walry in Gent)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening