Nederlands-Roemeens auteur Stephan Lang (63) overleden

In Den Haag is afgelopen zaterdag Stephan Lang op 63-jarige leeftijd overleden, zo meldt Trouw op gezag van Langs literaire agent Walter van Teeffelen. De schrijver werd geboren als Istvan Lang in het Hongaarse dorpje Kalmand. Twee jaar later werd zijn geboorteplaats bij Roemenië gevoegd en omgedoopt tot Camin. Lang woonde sinds 1974 in Nederland. Hij vluchtte uit het Roemenië van Nikolae Ceaucescu, waar hij als student filosofie en beginnend auteur werd gearresteerd en gemarteld door de beruchte Roemeense geheime dienst, de Securitate. Drie jaar na zijn vrijlating vluchtte hij op eigen kracht via Hongarije en Joegoslavië naar Nederland. Hij studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en schreef essays en artikelen over de politieke ontwikkelingen in Roemenië. Zijn eerste roman, De Transsylvanische bruiloft, verscheen in 1997. Daarin beschrijft hij zijn vlucht over het IJzeren Gordijn en zijn aankomst in Nederland. In De mollenjager (2001) grijpt hij terug op de geschiedenis van zijn ouders en de zuiveringen van de Hongaarse minderheid in Roemenië. Vanaf 1943 werden de Hongaren massaal gedeporteerd naar werkkampen in de Sovjet-Unie. De mollenjager is vertaald in het Hongaars, Esperanto en Oekraïens.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening