Proustveiling scheert hoge toppen

De veiling bij Sotheby's Parijs waarop een aantal persoonlijke parafernalia van Marcel Proust werden aangeboden (zie eerder bericht), heeft veel meer opgebracht dan verwacht, zo melden diverse Franse media. Het kattebelletje dat Proust enkele uren voor zijn dood op 18 november 1922 achterliet voor zijn huishoudster Céleste Albaret ging voor 21.150 euro van de hand, zowat 13.000 euro meer dan geschat. De tekst is een boodschap gericht aan Céleste Albaret: "Céleste, Odilon peut partir dans 10 minutes et rentrer vers 6h1/2. 7h du matin. Approchez de moi la chaise”. En op de keerzijde: "J’avais entendu fer au lieu de verre." Vervolgens poogde Proust een slok koffie te nemen, terwijl hij aan Céleste zei: "Om u en mijn broer [Dr. Robert Proust] een plezier te doen." Het briefje raakte bevlekt met koffiekringen.
Een haarlok van de schrijver ging voor 11.250 euro onder de hamer. Merkwaardig is dat Prousts gouden horloge met ketting de hoogste prijs haalde: 60.750 euro. De Franse televisiefiguur en auteur Patrick Poivre d'Arvor had er het geld voor veil. Een gedicht van Proust aan Albaret bracht op zijn beurt 17.500 euro op. De gehele veiling, waarop ook werk en persoonlijk gerief van andere schrijvers en kunstenaars werd aangeboden, bracht in totale 1,58 miljoen euro op. Van de 173 loten vond 74 procent een koper. De vice-voorzitter van Sotheby's Alain Renier was opgezet met de verkoopsresultaten van de veiling. "Proust is een magische naam. En wanneer je de juiste dingen te koop aanbiedt, blijven de kopers kopen, crisis of niet."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening