Tom Lanoye krijgt tentoonstelling in Haagse Museum van het Boek

De Vlaamse auteur Tom Lanoye (50) wordt eind januari in Den Haag vereerd met een eigen tentoonstelling. In het Museum van het Boek Meermanno zal worden ingezoomd op de aparte vormgeving van Lanoyes boeken. De Nederlandse expo is een late uitloper van zijn bekroning met de Gouden Ganzenveer in 2007.
Lanoye heeft vanaf zijn eerste uitgaven in eigen beheer altijd veel zorg besteed aan het uitzicht van zijn boeken. Spoedig liet hij zich verlokken tot bibliofiele uitgaven. Van elke editie van zijn werk werd een beperkt aantal exemplaren gebonden door Handboekbinderij De Pers in Antwerpen. Daarbij worden erg uiteenlopende materialen gebruikt, van staal tot tapijt en van perkament tot kokosmat. Vanaf 1991 bepaalde Lanoye zelf het basisidee van deze luxe-edities. ‘Het moet niet mooi worden’, was daarbij zijn adagium en de schrijver-performer gaf het begrip bibliofilie vaak een onorthodoxe invulling. Hij schuwde daarbij een portie kitsch en overdaad niet. Een van de bekende kroonstukken is de bibliofiele editie van Ten Oorlog, dat door een smid in de vorm van een roestvrije stalen cassette werd gegoten. Momenteel werkt Lanoye hoofdzakelijk met Gert Dooreman als vaste typograaf en vormgever van zijn bij Prometheus uitgegeven boeken. Op de expo in Den Haag zijn de verschillende facetten van Lanoyes particuliere boekobjecten voor het eerst samengebracht. Lanoye gaat ook een speciaal optreden verzorgen. De expo loopt tot 5 april 2009.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening