Dichteres Elizabeth Alexander mag inauguratie van president Obama opluisteren

De Amerikaanse dichteres Elizabeth Alexander (46) is door president-elect Barack Obama uitverkoren om zijn inauguratie tot Amerikaanse president op 20 januari 2009 mee op te luisteren, meldt de Washington Post. Ze gaat voor de gelegenheid een nieuw gedicht schrijven. Het is de vierde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een dichter mee in het programma wordt opgenomen. Robert Frost las in 1961 bij de inhuldiging van president Kennedy, Maya Angelou bij Bill Clinton in 1993 en Miller Williams, eveneens bij Clinton, in 1997. President George W. Bush brak weer met de geplogendheid.
Obama, die intussel al als 'de meest literaire president' van de laatste decennia wordt beschouwd, is de voorbije periode regelmatig gespot met een dichtbundel van Derek Walcott onder de arm, en verwacht werd dat Nobelprijswinnaar Walcott de eer zou toebedeeld krijgen. Uiteindelijk viel Alexander, iemand van zijn generatie, de eer toe. Zij is een vriendin van Obama, heeft vier dichtbundels op haar naam staan (The Venus Hottentot, Body of Life, Antebellum Dream Book en American Sublime) en was finaliste van de Pulitzer Prize in 2005. Ze won ook al de Jackson poetry prize. Alexander is professor in Afrikaans-Ameriaanse aangelegenheden aan Yale University. Recent publiceerde ze ook de essaybundel The Black Interior. Haar voordracht wordt omlijst door die van Aretha Franklin, Itzak Perlman and Yo-Yo Ma.
Alexander toonde zich erg vereerd met de invitatie, zo bleek uit een gesprek met The Guardian. Ze prees Obama als een "man die begrijpt dat woorden macht hebben, die de kracht en integriteit begrijpt van taal, zonder ijdelheid. Om mijn eigen woorden op deze gelegenheid en voor deze persoon in te zetten, is overweldigend." Ze voegt eraan toe dat een gedicht schrijven voor een dergelijke gelegenheid een evenwichtsoefening zal zijn tussen "luisteren naar de muze en spreken voor een erg groot publiek." Alexander roert in haar po√ęzie regelmatig thema's als slavernij, burgerrechten en vrouwenrechten aan.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening