Londense schrijvers- en societyplek Cafe Royal gaat voorgoed dicht

In Londen sluit het 143 jaar oude Cafe Royal in Regent Street dit weekend voorgoed de deuren. De bar en restaurant stond bekend als een de favoriete aanmeerplaatsen van schrijvers als wijlen Oscar Wilde en Graham Greene.
De lease-overeenkomst van de historische horecagelegenheid is door eigenaar Crown Estate verkocht aan projectontwikkelaar Alrov Properties & Lodging Lrd. die de zaak zal verbouwen tot een vijfsterrenhotel, zo meldt Bloomberg.com. Een aantal elementen van het gebouw moeten evenwel in de oorspronkelijke staat blijven, zoals de Grill Room. Een gedeelte van de inboedel, waaronder de exquise wijnvoorraad, wordt in januari geveild.
Het in 1865 door een Franse wijnhandelaar gestichte Cafe Royal ging al snel tot de high societyplekken van Londen behoren. Het etablissement kende een roerige geschiedenis. Zo werd in 1894 de nachtportier dood aangetroffen met twee kogels in het hoofd. De moord werd nooit opgelost. Oscar Wilde, die graag absinth dronk, kwam regelmatig in het restaurant met Lord Alfred “Bosie” Douglas. Het was na een bezoek aan het Cafe Royal dat Wilde het fameuze libel trial in gang zette tegen de vader van Bosie, de markies van Queensberry, die hem had beschuldigd van sodomie. De rechtbank stelde Queensberry evenwel in het gelijk. Wilde kreeg later twee jaar celstraf voor zijn relatie met Douglas.
Ook Winston Churchill, Elizabeth Taylor en schrijver Graham Greene kwamen graag pleisteren in Cafe Royal. Merkwaardig is dat het gebouw ook aan de bakermat van de bokssport staat: een van de eerste erkende boksreglementen werd er opgesteld, die overigens door het leven gaan als de Marquess of Queensberry Rules. (DL - schilderij William Orpen, 1912)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening