Vlaamse Simone Lenaerts genomineerd voor Academica Debutantenprijs

De Vlaamse debutante Simone Lenaerts is genomineerd voor de Academica Debutantenprijs voor haar roman Zeewater is zout, zeggen ze (uitgeverij De Geus). De roman vertelt het verhaal van een Antwerpse familie in de jaren vijftig, die tegen het decor van de Koude Oorlog langzaam uiteenvalt. Voorts zijn ook Sneeuweieren van Ricus van de Coevering (Uitgeverij Van Gennep), Monografie van de mond - Willem Jardin (Uitgeverij Meulenhoff), Hemelsleutels - Tania Heimans (Uitgeverij Artemis & Co.) en Ik weet hoe jongens huilen van Janneke van der Horst (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) genomineerd. De Academica Debutantenprijs wordt pas in oktober 2009 voor de veertiende keer uitgereikt en omvat een bedrag van 15.000 euro. De vijf genomineerde boeken zijn door een vakjury geselecteerd uit 81 debuten die tussen april 2007 en eind september 2008 verschenen. Het lezerspubliek krijgt bij deze prijs het laatste woord: lezerspanels -groepen bij openbare bibliotheken in Nederland - en individuele lezers lezen en beoordelen vervolgens de genomineerde debuten.
Tot de eerdere winnaars behoren onder meer Anna Enquist, Gerbrand Bakker en vorig jaar Marieke van der Pol. De Academica DebutantenPrijs is, naast de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs, een van de drie Nederlandse prijzen voor Nederlandstalige debuutromans en is een organisatie van Stichting Perspektief in Dordrecht, met bijdragen van Academica, Gemeente Dordrecht en de Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening